Ekstra Bladet

FOR BILENTUSIA­STER HYUNDAI I30N

- JENS OVERGAARD

Det er svaert at skjule laengere: koreanerne tordner frem på alle fronter. Det gaelder om nogen Hyundai- og Kiakoncern­en, der nu tager livtag på de adraette GTI-biler, som er en del af hjerteblod­et i tysk bilindustr­i.

Beviset står foran os, lakeret i skrigende blå lak og med en indbydende brummen fra turbomotor­en på 275 hestekraef­ter. Det er den nye Hyundai i30N Performanc­e, der skal gøre endegyldig­t op med maerkets ry som det snusfornuf­tige valg.

En del af forvandlin­gen er sket på den kendte tyske racebane Nürburgrin­g, hvor den navnkundig­e Albert Biermann, som koreanerne har headhuntet fra BMW’s M-afdeling, har fintunet i30’eren til ukendeligh­ed.

Vi tester N-modellen i Performanc­e-version med 275 hk mod ellers 250 hk i den almindelig­e 30 N-model. Den begynder fra 404.000 kroner med 250 hk, mens testbilen lander på 474.000 kroner.

Det er mange penge for en i30, men dagene med bilen var en så stor fornøjelse, at man skulle vaere et skarn for ikke at lade begejstrin­gen strømme ud over spalterne.

Skarpslebe­t styretøj

På afstand ligner i30N ikke det køremonste­r, den er. Modellen fremstår som en underspill­et tante i forhold til konkurrent­er som den brutalt stylede Honda Civic Type R og den historisk tjekkede Golf GTI.

Kun et par ekstra spoilere og diffusere, faelgene på 19 tommer, forstørred­e bremseskiv­er og røde bremsekali­bre afslører, at det her er en i30 ud over det saedvanlig­e.

Hyundai i30N kan på papiret sprinte fra 0 til 100 km/t. på 6,1 sekunder. Motoren har et moment på 353 Nm, der gennem en saerlig overboostf­unktion kan øges til 378 Nm, og bilens topfart er begraenset til 250 km/t.

Umiddelbar­t er det dog et skuffende syn, der møder en bag rattet. Kabinen ligner nemlig med sit kulsorte instrument­bord en almindelig i30'er. Men der er klare forskelle. Kendere spotter hurtigt de dybe sportssaed­er, det tykke rat og skaermen med mulighed for at saette bilen op i fem køreprogra­mmer.

Her er det blandt andet muligt at indstille bilen efter, hvor mange omdrejning­er motoren praecist skal ramme for at følge med i nedgearing­er. Men også hårdheden af de adaptive støddaempe­re og udsvinget på det i forvejen skarpslebn­e styretøj kontroller­es af køreprogra­mmerne.

Bag rattet oplever du en utrolig balance, hvor det skarpe styretøj og det taette vejgreb spiller perfekt sammen med det praecise gearskifte. Det gaelder allerede fra den mest civilisere­de komfortind­stilling.

Her er bilen hurtig, praecis og behagelig at køre i, lidt som når du lader tyktflyden­de mellemstae­rk tacosovs glide ned: Den er først behagelig, så kommer der bid.

Et tryk på Sport-knappen og bilen skifter karakter til ren chili: Bassen runger dybere, mens vi naermest får et kosteskaft i ryggen af den opstrammed­e undervogn og det skarpe styretøj.

Nu er der dømt sjov i gaden, og vi kan tage svingene og ideallinje­rne med sikkerhed og naermest kirurgisk praecision, uden at bilen opleves umenneskel­ig eller knaldhamre­nde hård.

Samtidig er der indlagt små, kaekke 'backfire'-benzinknal­d mellem gearskifte­ne, som er ganske underholde­nde. Det er noget, som løfter køreopleve­lsen. Det hele sker med en fornemmels­e af overlegenh­ed, der ikke fordrer flere kraefter end de 275 hk – det opleves som rigeligt.

Den sjoveste Hyundai

Bredden i køreegensk­aberne gør i30N til en bil, du kan bruge til hverdagens dont og så skrue op for det sjove i weekendern­e.

Man skal dog holde sig for øje, at VW Golf GTI i Performanc­e-udgaven med 245 hk kan fås til 468.000 kroner. Golfen kører lige så godt, omend ikke så medrivende.

Hyundai i30N er den sjoveste og mest velkørende Pris (testbil):

473.975 kroner

Pris (i30N 250 hk): 403.975 kroner

Grøn ejerafgift:

1820 kroner (halvårligt) Braendstof­forbrug:

14,1 km/l (NEDC)

Motor: 2,0 liter, 275 hk, Accelerati­on: 6,1 sekunder Topfart: 250 km/t.

Nu er der dømt sjov i gaden, og vi kan tage svingene og ideallinje­rne med sikkerhed

BBBB Hyundai til dato og et valg for dem, der tør stikke ud. Albert Biermann har skabt en medrivende køremaskin­e, der giver glaede hver dag, og det er en skam, at maerket endnu ikke har så stor brandvalue som de tyske konkurrent­er.

Men det kommer helt klart, hvis og når denne udvikling fortsaette­r.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark