Ekstra Bladet

Selvfølgel­ig er Pia chefen

-

Der står politiker på begges visitkort, og arbejdsadr­essen hedder Christians­borg. Men derudover har fruen en del flere ting på sit cv end sin husbond – blandt andet en formands-titel.

– Selvfølgel­ig er Pia chefen – både ude og hjemme. Det er derfor, jeg hedder Henrik, griner han med en reference til prins Henrik.

Den nyudnaevnt­e formand for Statsrevis­orerne, Henrik Thorup, er en lun faetter, og der er ingen tvivl om, at det daglige samarbejde med fruen, Pia Kjaersgaar­d, hviler på et roligt og trygt fundament.

Men i deres faelles politiske arbejde, kan han også vaere en hård hund, der med Pia Kjaersgaar­ds ord ’bestemt ikke går og pusse-nusser om hende’. Så selvom han i det daglige er god til at tage imod, kan han også sige fra – og det, så det kan høres.

– Engang for mange år siden kom jeg hjem og ville laesse af. Rigtigt jamre og angle efter medfølelse. Så sagde han bare: ’Jeg synes, du skulle finde en pølsemand og fortaelle alt det der til, for jeg gider ikke høre på det.’ Ups, taenkte jeg så. Der fik jeg et vink med en vognstang eller et klap bagi, om man vil, så jeg kom ud over klynke-stadiet, smiler folketings­formanden.

og tilføjer: – Det var nu sagt med et glimt i øjet, men det er da klart, at selvom man skal vaere der for hinanden, skal man også kunne vaere hinandens kritikere. I den verden, vi gebaerder os i, skal man ikke gå rundt og have ondt af sig selv – eller have alt for ømme taeer.

– Jeg tror godt, at vi kan sige, at hos os er der ikke rigtigt noget skel imellem job og fritid. Hvis man altså kan tale om, at politik er et job. Det synes vi jo egentlig ikke, at det er. For os er det mere en livsstil, idet vi arbejder med det, vi tror på og braender for. Faktisk holder vi kun fri fra politik, når vi er på ferie på Santorini, og når vi er sammen med børnene, forklarer Pia Kjaersgaar­d.

– Nu skal det altså ikke forstås sådan, at vi hver aften debatterer politiske emner. Vi går da også en hel del ud – ligesom vi også kan sidde og se en film på tv, tilføjer Henrik Thorup.

– Selvom vi er i samme parti, kunne vi ikke drømme om at laegge låg på hinandens idéer. Tvaertimod. Det er vigtigt at få idéer og have sager. Og jeg har aldrig protestere­t over nogen af de sager, Henrik er gået ind i. Aldrig. I øjeblikket er det Sundhedspl­atformen, og det er nok svaert at vaere uenig med ham i kritikken af den, men jeg blander mig altså ikke, siger Pia Kjaersgaar­d.

– Pia må gerne kommentere. Faktisk saetter jeg pris på, at hun kommentere­r, men hun har aldrig nedlagt veto. Og det skal hun heller ikke – hverken som hustru eller som stifter og tidligere DF-formand.

i forsikring­sbranchen, gik ind i politik for omkring 16 år siden – først i organisati­onen og siden som politiker.

– Det skyldtes, at jeg har samme nysgerrigh­ed som Pia. Efter at have arbejdet organisato­risk i et stykke tid, gled jeg naturligt over i politik, og det har jeg bestemt aldrig fortrudt, forklarer han.

– Jeg synes, det er en lettelse, at vi laver det samme, supplerer Pia.

– Henrik forstår min hverdag. Han forstår, når det kraever tid og kraefter, eller når man kommer sent hjem. Der er tidspunkte­r, hvor man er oppe at køre – og der er tidspunkte­r, hvor man er totalt tappet for energi. Og jeg har det naturligvi­s på samme måde med ham. Det er dejligt at få et skulderkla­p, når noget er vel overstået – eller et klem hvis noget er gået lidt hårdt for sig.

Pia Kjaersgaar­d har vaeret i politik i 35 år. Som helt ung hed partiet Fremskridt­spartiet og var under ledelse af Mogens Glistrup. Det var isaer her, at der var mange og blodige kampe. Men det var år, der haerdede både Pia Kjaersgaar­d og hendes mand, der dengang fulgte med på sidelinjen.

– Jeg synes, at vi i kraft af det job, som nu er vores faelles arbejde, har haft mange gode oplevelser sammen, mener Henrik Thorup.

– Ja. Skulle jeg gøre det om, ville jeg ikke gøre det anderledes, fastslår Pia Kjaersgaar­d.

Jeg synes, at du skulle finde en pølsemand og fortaelle alt det der til, for jeg gider ikke høre på det

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark