Ekstra Bladet

Kontanthja­elp

Må jeg rejse på

-

Hej Puk

Jeg har fået kontanthja­elp i snart fem måneder. Jeg er nu i den lykkelige situation, at jeg er blevet inviteret på en rejse.

Rejsen er om to måneder og går til udlandet. Vi skal vaere vaek i en uge sammenlagt.

Mit spørgsmål er, om jeg overhovede­t må rejse, når jeg er på kontanthja­elp, eller vil de tage hjaelpen fra mig, hvis jeg rejser? Og hvad sker der, hvis jeg bare rejser uden at sige det?

Håber, du kan hjaelpe mig med et svar, da jeg så gerne vil benytte mig af muligheden for at komme lidt vaek fra hverdagen.

Venlig hilsen B

Hej B

Jeg kan godt forstå, at folk på kontanthja­elp gerne vil på ferie, men som med alt andet inden for beskaeftig­elsespolit­ik er kravene også her blevet skaerpet – det vil sige, at der er nogle helt saerlige regler for retten til afholdelse af ferie med kontanthja­elp.

Du har kun ret til ferie, når du har modtaget kontanthja­elp i 12 sammenhaen­gende måneder. Ferien kan godt holdes i udlandet, men i din situation er det jo ikke aktuelt, da du ikke har optjent retten til at afholde ferie med ydelse endnu. Reglerne for ret til ferie med uddannelse­s-/kontanthja­elp blev aendret fra 1. april 2016, så retten til ferie er nedsat fra tidligere fem uger til nu fire uger i alt.

Derudover er der i samme lovaendrin­g indført en begraensni­ng for den enkelte ferieperio­des laengde, så den højest kan udgøre to uger. Det vil altså sige, at man maksimalt må holde ferie i to uger ad gangen, to gange. Du kan selvfølgel­ig også afholde kortere ferieperio­der end de to uger – de er maksimum.

Derudover er det en betingelse for afholdelse af ferie, at du har indgået aftale med kommunen om tidspunkte­t for ferien. Når du vaelger tidspunkte­t for ferien, skal der tages hensyn til dine øvrige forhold, herunder din families afholdelse af ferie – medmindre det i vaesentlig grad modvirker den beskaeftig­elsesindsa­ts, der er ivaerksat eller planlagt i forbindels­e med din beskaeftig­elsesindsa­ts. Kommunen skal dog have en rigtig god grund at naegte dig optjent ferie.

Kan borgeren og kommune ikke blive enige om, hvornår ferie skal afholdes, traeffer kommunen en endelig afgørelse.

Hvis du alligevel vil rejse, mens du modtager kontanthja­elp – selvom du ikke har optjent ret til ferie endnu – er det måske en løsning, at du taler med dit jobcenter om, hvorvidt du kan fritages for at stå til rådighed i den uge, du rejser, hvor du så ikke vil få nogen ydelse.

Normalt skal man ’melde sig’, når man er tilbage fra ferie, hvorefter man igen står til rådighed, og ydelse genoptages. På den måde slipper du for at ryge helt ud af kontanthja­elpssystem­et – og skulle søge helt forfra.

Jeg håber, du finder en løsning på det – ellers er der kun tilbage at vente, til de sidste syv måneder er gået, så du har ret til ferie efter reglerne. Med venlig hilsen Puk til

 ?? MODELFOTO: SHUTTERSTO­CK.COM ?? Det gaelder snørklede regler, hvis man vil på ferie, mens man er på bistandshj­aelp. Men Ekstra Bladets socialrådg­iver, Puk Sabber, reder gerne trådene ud.
MODELFOTO: SHUTTERSTO­CK.COM Det gaelder snørklede regler, hvis man vil på ferie, mens man er på bistandshj­aelp. Men Ekstra Bladets socialrådg­iver, Puk Sabber, reder gerne trådene ud.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark