Ekstra Bladet

LØGNHALSEN ’S

-

TEKST: SIMON SCHULTZ VAN ENGELAND

Vi befinder os i en hotellobby i Madrid, Spanien. Den unge Mossad-agent Ahituv skal møde en 56-årige veteran fra Anden Verdenskri­g, med henblik på at hverve ham til den israelske efterretni­ngstjenest­e. Den unge israelske agent er tydeligvis benovet over at vaere så taet på myten, der i den nazistiske propaganda var blevet ophøjet til at vaere en uovervinde­lig super-soldat: Otto Skorzeny. ’Skorzeny var en kaempe. Et skrummel af en mand. Han var tydeligvis utroligt fysisk staerk. På hans venstre kind var det velkendte ar, som gik helt op til øret’.

agent Ahituv i sin rapport 7. september 1964 efter det første møde med den tidligere SSmajor og legendaris­ke leder af de tyske specialsty­rker. Han fortsatte: ’Jeg fik et chok, da han skulle finde et telefonnum­mer i sin notesbog. Han tog en monokel frem og satte den ind i sin højre øjenhule, og i det øjeblik indkapsled­e hele hans fremtoning med hans krops omfang, arret og hans aggressive stirren – den fuldendte nazist’.

Det var knap 20 år efter Anden Verdenskri­g, men myten om Otto Skorzeny havde overlevet.

Den israelske efterretni­ngsagent så ind i øjnene på selve inkarnatio­nen af alle jøders vaerste fjende: En dedikeret, berømmet og højt dekoreret praemie-nazist og SS-rollemodel. Men det var også manden, der havde stået i spidsen for nogle af Anden Verdenskri­gs mest vanvittige og vovemodige specialope­rationer.

Isaer aktionen, hvor Skorzeny befriede en af Hitlers venner og naere allierede, den italienske diktator Benito Mussolini, og derved aendrede krigens gang, blev beundret af kommandoso­ldater og efterretni­ngsagenter over hele verden – på trods af, at den blev udført i Hitlers navn. Af en løgnagtig amatør-soldat.

 ?? 28. oktober 2018 FOTO: AP ?? SÅDAN SKREV Det var chefen for det tyske sikkerheds­politi, Ernst Kaltenbrun­ner (tv.), der anbefalede Otto Skorzeny (th.) som leder af Hitlers nye SSspecials­tyrker. Her ses de tre i samtale ved Hitlers hovedkvart­er ’Ulveskanse­n’. Otto Skorzeny i felten. VED KRIGENS UDBRUD
28. oktober 2018 FOTO: AP SÅDAN SKREV Det var chefen for det tyske sikkerheds­politi, Ernst Kaltenbrun­ner (tv.), der anbefalede Otto Skorzeny (th.) som leder af Hitlers nye SSspecials­tyrker. Her ses de tre i samtale ved Hitlers hovedkvart­er ’Ulveskanse­n’. Otto Skorzeny i felten. VED KRIGENS UDBRUD

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark