Ekstra Bladet

Førerens udvalgte

-

S som officerska­ndidat. as Reich gjorde han Holland og Rusland. et ved fronten og moden han havde på ingen militaert geni eller en or guerillakr­ig. gange, og i begyndelae­gerne, at han ikke neste ved fronten. I steen – det svarer til korå et depot i Berlin. Og manden, der senere farligste mand’. aerens efterretni­ngstjeave SS til at oprette en g kommandost­yrke. kerhedspol­iti, Ernst Kaltenbrun­ner, anbefalede Skorzeny som kandidat. En bemaerkels­esvaerdig anbefaling, der måske siger mere om forholdet mellem Skorzeny og Kaltenbrun­ner, end det gør om Skorzenys kvalifikat­ioner – i militaer sammenhaen­g var Skorzeny nemlig en amatør. Frem til krigens udbrud havde han arbejdet som selvstaend­ig ingeniør, i fritiden dyrkede han motorsport. satte sit eget ry på spil ved at anbefale denne kasserede uromager til Hitler er aldrig fuldstaend­ig afdaekket, men under forhør forklarede Skorzeny i 1945, at han havde kendt Kaltenbrun­ner siden 1929, og at de sås privat.

Flere historiker­e peger desuden på en episode, der kan have vaeret afgørende for Kaltenbrun­ners anbefaling. I marts 1938 havde han set, hvordan Skorzeny evnede både at holde hovedet koldt og handle selvstaend­igt i tilspidsed­e situatione­r.

Det var, da der opstod tumult mellem den davaerende østrigske praesident, Wilhelm Miklas, og bevaebnede SS-medlemmer.

Den østrigske praesident var imod Hitler og nazismen og havde kun accepteret den tyske annekterin­g af Østrig – der Anschluss – under tvang.

Som haevn for hans modstand satte en gruppe af SSmedlemme­r sig for at straffe praesident­en, og en dag jagtede de praesident­en og hans følge af østrigske soldater gennem Wiens gader og frem til kejserqpal­adset.

til paladset kom det

til en konfrontat­ion. men i samme øjeblik SS-medlemmern­e afsikrede deres våben og tog sigte, trådte Otto Skorzeny ind foran praesident­en.

råbte den naesten to meter høje, civilklaed­te ’Ruhe! – Stille!’, Skorzeny. Det fik de ophidsede kombattant­er til at tøve.

I de få sekunder, hvor situatione­n frøs, fik Skorzeny fundet på en løgn om, at han var officiel udsending for Hitler.

Han fik gemytterne talt en politisk krise.

Kaltenbrun­ner blev angiveligt meget imponeret over sin yngre landsmands evne til at handle selvstaend­igt og improviser­e.

Da han i begyndelse­n af 1943 skulle finde en leder til Hitlers nye SS-specialsty­rker, huskede han sin vens håndtering af den tilspidsed­e situation den dag i Wien og gav Skorzeny sine anbefaling­er. til ro og dermed afvaerget

 ?? FOTO: AP 28. oktober 2018 ?? HVORFOR ERNST KALTENBRUN­NER Otto Skorzeny blev soldat, da han var først i 30’rne. Han gjorde tjeneste ved fronten i både Frankrig, Holland og Rusland, det fik han jernkorset for i 1941. Men det var som kommandoso­ldat i SS, han gjorde sit navn udødeligt. PÅ TRAPPEN OP
FOTO: AP 28. oktober 2018 HVORFOR ERNST KALTENBRUN­NER Otto Skorzeny blev soldat, da han var først i 30’rne. Han gjorde tjeneste ved fronten i både Frankrig, Holland og Rusland, det fik han jernkorset for i 1941. Men det var som kommandoso­ldat i SS, han gjorde sit navn udødeligt. PÅ TRAPPEN OP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark