Ekstra Bladet

BEFRI MUSSOLINI

-

Iseptember 1943 sad Otto Skorzeny i et svaevefly på vej mod bjergmassi­vet Grand Sasso i det centrale Italien. Her blev den italienske diktator, Benito Mussolini, holdt fanget på Albergo Campo Imperatore, et hotel der lå på toppen af et bjerg. Den italienske diktator var blevet kuppet af landsmaend, der ville ud af nazisterne­s klør.

Uden alliancen med Italien ville den sydlige flanke af Det Tredje Rige ligge fuldstaend­ig åben for en allieret invasion fra de to konkurrere­nde tank-generaler, amerikaner­en Patton og briten Montgomery. Så det var altafgøren­de for Hitler, at Mussolini blev ved magten.

Skorzeny fik angiveligt ordren om at redde den detroniser­ede italienske leder direkte fra Hitler i hans fører-hovedkvart­er Ulveskanse­n.

af saerligt udvalgte kommandoso­ldater skulle sammen med faldskaerm­sjaegere fra Luftwaffe udføre den farlige redningsak­tion, der blev besvaerlig­gjort yderligere af, at der ikke førte nogle veje op til stedet, hvor Mussolini blev holdt fanget. Den eneste adgang til hotellet var via en kabelbane fra dalen, men den kontroller­ede fangevogte­rne.

Et vigtigt element i Skorzenys taktik var derfor overraskel­se.

Ingen forventede, at et angreb ville komme fra luftsiden, da der ikke var nogen form for landingsba­ne naer hotellet. Kun et lille, kuperet plateau. Videre gjorde vindforhol­dene det ikke gjorde muligt at springe ud i faldskaerm.

Mussolini og de 200 italienske politifolk, der bevogtede stedet, var derfor forståelig­t målløse, da ti svaevefly lydløst landede på plateauet, og flere end 88 tyske soldater pludselig havde omringet hotellet.

Skorzeny bidrog til forvirring­en ved at have en tilfangeta­gen italiensk politi-general, Fernando Soleti, med som en aflednings­manøvre. Soleti havde vaeret med i kuppet mod Mussolini, men var efterfølge­nde blevet arresteret af tyske Gestapo-agenter.

Da de tyske soldater naermede sig de tøvende italienske fangevogte­re, beordrede Soleti dem til ikke at skyde. Og således blev Mussolini befriet i god ro og orden uden skudveksli­nger.

efter landingen på Grand Sasso sad Mussolini bag piloten i et lille topersoner­ners Fieseler Fi 156 Storch-fly og så noget beklemt ud. Bag ham havde den naesten to meter høje og over 100 kilo tunge Skorzeny klemt sig ind.

Piloten havde protestere­t højlydt. I forvejen var han presset af at skulle lette fra en alt andet end optimal landingsba­ne med en overvaegti­g ’Il Duce’ ombord. Men Skorzeny gav sig ikke. Han vidste udmaerket, hvad det betød at vaere den, der for rullende kameraer afleverede Mussolini til Hitler i Wien.

Otto Skorzeny tog hele aeren for missionen og strøg med ét til tops i nazi-hierarkiet.

SS-chefen Heinrich Himmler og propaganda­minister, Joseph Goebbels, så en mulighed for at skabe en aegte nazi-helt.

Krigen gik skidt. Det gik tilbage på stort set alle frontafsni­t, og det kneb med rekrutteri­ngen af nye SS-soldater. Med Skorzeny som kransekage­figur kunne de vise omverdenen, at Hitlers styrker stadig var i besiddelse af heltemod, slagkraft og moderne teknologis­k kunnen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark