Ekstra Bladet

Nazihelten skiftede side

-

esten af sit liv levede Skorzeny som en eftersøgt mand. Men det afholdt ham ikke fra at leve et tilsynelad­ende indholdsri­gt og spaendende liv, der kun bidrog til at skabe endnu mere mystik om manden bag myten. Meget er berettet – kun lidt er bekraeftet. angiveligt i Madrid og drev en importvirk­somhed. Den var dog blot et daekke for en lang raekke lyssky aktivitete­r, der peger i retning af, at Otto Skorzeny altid var mere hemmelig agent end egentlig soldat. Han tog aldrig offentligt afstand fra Hitler eller nationalso­cialismen, og han havde efter sigende en ledende rolle i en organisati­on, som hjalp tidligere SS-soldater med at flygte til Sydamerika. Derudover skal han have fungeret som militaer rådgiver først for den egyptiske regering og senere for den argentinsk­e praesident Juan Péron.

i 1964, efter Otto Skorzeny havde rundet 50 år, at han indgik sin mest utaenkelig­e alliance.

På et holtel i Madrid lod han sig hverve af den jødiske efterretni­ngsagent Avraham Ahituv og blev dermed agent for den israelske efterretni­ngstjenest­e Mossad.

Hvilke motiver, nazisten Skorzeny havde for at samarbejde med en organisati­on, der stod for alt det, han som SS-officer havde kaempet for at udslette, ved vi ikke. Svaret tog han med sig i graven 5. juli 1975, da han døde af kraeft på et hospital i Madrid.

tyder på, at han blandt sine tidligere fjender også fandt venner.

Ved hans begravelse i Wien sås unavngivne tidligere Mossad-agenter side om side med det resterende begravelse­sfølge, der ikke holdt sig tilbage fra at heile, da Otto Skorzenys kiste blev båret ud af kirken.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark