Ekstra Bladet

Begynd med en stak tegneserie­r og vent et par år med ’Ulysses’

- PRIVATFOTO

Hvad er den seneste bog, I har laest – og hvordan var den? Lotte:

’Lykke-Per’ af Henrik Pontoppida­n, den er evigung og dybt bevaegende.

Søren:

Franz Kafkas ’Dagbøger’, blaendende skrevet, men også meget lang.

Hvad betyder anmeldelse­r for jer?

Vi bliver glade for gode anmeldelse­r og kede af dårlige anmeldelse­r, men ingen af delene påvirker vores humør ud over en halv times tid. Vi fik en gang en polsk anmeldelse, som ifølge Google Translate mente, at vi burde sagsøges for at skrive dårlige bøger ...

Den bog, vi er mest stolt over at have skrevet, er …

Det er svaert at afgøre. Vi er ikke som sådan stolte af vores bøger i deres helhed, mere fra tid til anden af bestemte figurer eller episoder, som vi selv synes er vellykkede. Men skal vi vaelge en bog, må det blive ’Rosa’, der er den eneste roman, vi har skrevet, som

– OBS: spoiler-alert! –

er en krimi. Det er i hvert fald den ikke roman, som vi har haft det sjovest med at skrive.

Hvis vi ikke må anbefale en af vore egne bøger, vil vi anbefale denne …

Lotte:

’Profeterne i Evighedsfj­orden’ af Kim Leine.

Søren:

’Krigen har ikke et kvindeligt ansigt’ af Svetlana Aleksijevi­tj.

Af alle de bøger, der er skrevet, ville vi allerhelst selv have skrevet …

’Mis med de blå øjne’ af Egon Mathiesen er et godt bud. Det er sådan en sød bog og helt genial til børn på tre-fire år.

Det ville heller ikke vaere dårligt at have skrevet ’Don Quixote’! En vidunderli­g bog, som har solgt i over 500 millioner eksemplare­r. Det ville vaere et sejt salgstal at droppe i en henkastet bemaerknin­g til forfatterk­ollegerne på Gyldendal. Vi har aldrig fået det gjort, men burde nok have laest … Lotte:

Jonathan Franzens ’Frihed’, der står i min reol og venter, men det har den gjort meget, meget laenge.

Søren:

’Patriarken­s efterår’ af Gabriel Garcia Marquez og H.C. Andersens ’O.T’ – begge bøger er jeg gået i stå i tre-fire gange. Jeg ved ikke hvorfor.

Om folk, der siger, de aldrig har laest en bog, taenker vi, at …

Gå i gang med at laese, det vil I ikke fortryde. Men begynd i den lette genre. Da vi var unge, laeste vi med stor glaede ’Pigen med den blå cykel’ af Régine Deforges og ’Hulebjørne­ns klan’ af Jean M. Auel − ikke just nobelpris-litteratur, men pointen er: Start med en stak tegneserie­r, og vent et par år med James Joyces’ ’Ulysses’.

Når vi render ind at vi …

... holder Lotte-fri og Søren-fri dage. Vi har aldrig oplevet deciderede skriveblok­eringer, men til tider har vi brug for en pause fra hinanden.

i en skriveblok­ering, hjaelper det gerne,

Vores forfatterm­aessige lykke ville vaere gjort, hvis … Dobbelt så meget skrivetale­nt ville ikke vaere af vejen. Enkelte få forfattere formår at skrive ud over deres tid. For eksempel Johannes V. Jensen, hvis bøger og noveller er fuldt ud lige så laesbare i dag som for 50 år siden. Taenk at kunne skrive som ham! Vores forbillede­r inden for krimigenre­n, bør også naevnes. Maj Sjöwall og Per Wahlöö: ’Roman om en forbrydels­e’. Det er ti outstandin­g krimier fra 1960’erne og 70’erne, der hermed er varmt anbefalet.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark