Ekstra Bladet

Bagmandspo­litiet snorksov: Blev advaret om Britta i 2012

- Tgs@eb.dk, kbl@eb.dk, jao@eb.dk, pma@eb.dk

sikkerhed er en del af i de 111 mio. kroner, som Britta Nielsen er sigtet for at stjaele. Men en aktindsigt, Ekstra Bladet har fået i korrespond­ance mellem Roskilde Kommune og Socialstyr­elsen, afslører, at de 69.047 kroner også blev sat ind på en konto i Danske Banks Hvidovre-afdeling.

Hverken filialdire­ktøren i Danske Bank i Hvidovre, Karsten Wegner, eller andre fra Danske Bank ønsker at udtale sig om sagen. Bagmandspo­litiet (SØIK) blev allerede for seks år siden underrette­t om, at der var foretaget en raekke mistaenkel­ige transaktio­ner fra en konto i Social- og Integratio­nsminister­iet til konti, der tilhører Britta Nielsen.

Men man reagerede ikke – og derfor kunne Britta Nielsen ifølge sigtelsern­e fortsaette sin svindel.

Advarslen fra 2012 drejer sig om i alt fem millioner kroner, som blev overført til Britta Nielsens privatkont­o og til hendes erhvervsvi­rksomhed Stutteri Hayat.

Og det var en fejl, at der ikke blev ivaerksat en efterforsk­ning, erkender chefen for SØIK, statsadvok­at Morten Niels Jakobsen, i en pressemedd­elelse.

– I forbindels­e med efterforsk­ningen af den aktuelle svindelsag kan jeg helt nøgternt konstatere, at det davaerende SØIK blev advaret om nogle mistaenkel­ige kontooverf­ørsler tilbage i oktober 2012.

Blev ikke efterforsk­et

Oplysninge­rne blev ikke efterforsk­et hos SØIK, men alene oversendt til SKAT som en sag om mulig skatteundd­ragelse. Efter min vurdering var det en fejl, siger han.

Siden SØIK overhørte advarslen i 2012, svindlede Britta Nielsen ifølge sigtelsen for yderligere omkring 28 mio. kroner ud af de i alt 111 millioner kroner fra Socialstyr­elsen, som hun i alt er sigtet for at svindle sig til.

En fejl

Men ud over at varsko SKAT blev der altså ifølge statsadvok­aten ikke ivaerksat nogen egentlig efterforsk­ning for seks år siden.

– Jeg kan frygte, at den hovedmista­enkte dermed fik mulighed for at kunne fortsaette den formodede svindel, der måske kunne have vaeret stoppet på et tidligere tidspunkt.

– Det kan jeg af gode grunde ikke vide noget om, men jeg kan helt nøgternt konstatere, at der var tale om en fejl, da advarslen ikke blev efterforsk­et til bunds. Den berettiged­e advarsel blev ganske enkelt fejlbehand­let, siger Morten Niels Jakobsen.

Ekstra Bladet har spurgt Danske Bank, om det var dem, der indberette­de til SØIK i 2012, men det ønsker banken ikke at kommentere, ligesom SØIK heller ikke har en kommentar til, hvem som indberette­de Britta for seks år siden.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark