Ekstra Bladet

Saudi-Arabien – en paria vi må leve med

- Peter Skaarup

sag om drabet på den saudiske DEN HORRIBLE journalist Jamal Khashoggi er blot det seneste eksempel på det saudiarabi­ske styres grusomhede­r. For det er jo ikke første gang, at Saudi-Arabien knaegter basale menneskere­ttigheder. Det sker hele tiden – hver dag!

Det saudiarabi­ske kongedømme­s agenter og det religiøse politi undertrykk­er alle, der forsøger sig med ytringsfri­hed eller personlig frihed. Den slags demokratis­ke udfoldelse­r eksisterer ikke i det saudiarabi­ske diktatur.

for olien VAR DET IKKE under ørkensande­t på den arabiske halvø, var vi nok ligeglade med det saudiske kongedømme.

Men som bekendt er Saudi-Arabien en af USA’s vigtigste allierede i den arabiske verden og dermed én af vores allierede.

Den amerikansk­e praesident, Donald Trump, var jo befriende aerlig forleden, da han skulle forklare, hvorfor han ikke var tilhaenger af at straffe Saudi-Arabien for mordet på den systemkrit­iske journalist Jamal Khashoggi. Saudierne har købt våben og militaert isenkram for mere end 100 mia. dollars. Tusindvis af arbejdspla­dser var på spil – og saudierne kunne jo bare købe deres våben hos en anden leverandør. Vestens dilemma uden omsvøb.

Moral til fals for ussel mammon.

hvert år for lidt DANMARK EKSPORTERE­R over syv mia. kr. til Saudi-Arabien ifølge Danmarks Statistik. Fortrinsvi­s fødevarer og medicinal produkter. Landet rangerer på en 22. plads over eksportlan­de – på niveau med Canada og Tyrkiet. Så ja, jo da – en vigtig samhandels­partner. Men er vores moral til salg …? Ja, tilsynelad­ende. Praecis som vi ser det, når det handler om Kina.

Det var helt rigtigt, at Det Udenrigspo­litiske Naevn aflyste den planlagte rejse til Saudi-Arabien tidligere på måneden. Det var også helt på sin plads og korrekt efter den diplomatis­ke protokol at indkalde den saudiske ambassadør til en kammeratli­g samtale i Udenrigsmi­nisteriet. Men får det nogen effekt? Naeppe!

Det er jo ikke første gang, at Saudi-Arabien knaegter basale menneskere­ttigheder. Det sker hele tiden – hver dag

er i forvejen SAUDI-ARABIEN en paria i internatio­nal sammenhaen­g. Et stort dilemma for de civilisere­de lande i den vestlige verden. For hvorfor overhovede­t forsøge at forstå og samarbejde med en kongefamil­ie, som gennem mere end 70 år har trådt menneskere­ttigheder under fode?

Et land, som halshugger kriminelle offentligt på Deera Square i hovedstade­n, Riyadh – bedre kendt som ’Chop Chop Square’? Et land, som støtter terrorgrup­per og eksportere­r en brutal version af islam til vestlige lande – herunder Danmark – gennem wahabismen og ekstrem sunni-islam. Som fører såkaldt stedfortra­eder-krige flere steder i den arabiske verden – f.eks. i Yemen, i Syrien og Libanon.

alt, hvad dette brutale VI BURDE BEKAEMPE sharia-regime står for.

Der er en naermest morbid retfaerdig­hed – eller skaebnens ironi – i, at Jamal Khashoggi med sin brutale død har opnået dét, som Saudi-Arabien ville undgå ved at slå ham ihjel. At saette fokus på et hyklerisk og dobbeltmor­alsk diktatur, der taler med to tunger.

 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? USA’s praesident, Donald Trump, i møde med Saudi-Arabiens kronprins, Mohammed bin Salman, i Det Ovale Kontor tidligere på året.
FOTO: RITZAU SCANPIX USA’s praesident, Donald Trump, i møde med Saudi-Arabiens kronprins, Mohammed bin Salman, i Det Ovale Kontor tidligere på året.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark