Ekstra Bladet

Jeg savner mit dejlige Danmark

- TORSTEN RUUS FOTO: TARIQ MIKKEL KHAN ruus@eb.dk

– I Irak stiller de dig mod vaeggen og skyder dig. I Danmark smiler de venligt til dig, mens de langsomt kvaeler dig.

Den replik om flygtninge sikrede i oktober 2002 integratio­ns-politikere­n Bashy Quraishy titlen som ’Danmarks mest irriterend­e’.

Verdens bedste Danmark

Det var Ekstra Bladets laesere, der kårede ’den talende alpehue’. Statsminis­ter Anders Fogh Rasmussen blev nummer to. Bashy Quraishy opnåede også at blive afbildet på tidligere DF-formand Pia Kjaersgaar­ds valgplakat som et symbol på et Danmark, hun ikke ønskede sig.

– Det er jeg stolt af, siger han med et selvironis­k grin en halv menneskeal­der senere.

Den nu 73-årige pakistansk-danske integratio­nsrådgiver, forfatter og debattør synes ellers stadigvaek ikke, der er nok at grine af i Danmark.

– Jeg elsker danskerne. Det er verdens bedste folk, og vi har verdens bedste samfund. Men jeg savner mit dejlige og åbne Danmark. Jeg savner det fantastisk­e land, jeg mødte, da jeg kom her til landet som turist i 1970 og besluttede mig for at blive, siger Bashy Quraishy.

– Danskerne var måske mere naive dengang?

– Nej. Det var det aegte Danmark. Danskerne smilede mere og var meget venlige, siger Bashy Quraishy, som efter sin ankomst vaeltede sig i åbenhed og tilbud om kaerlighed og fri indkvarter­ing.

– Jeg tror, at isaer kvinderne var tiltrukket af min eksotiske hudfarve. He, he. Der var jo ikke så mange indvandrer­e i Danmark dengang, og vi, der var her, var flittige og nyttige. Danskerne havde nok forestille­t sig, at vi ville vende tilbage til de lande, vi kom fra. Men hvorfor skulle vi dog det, når vi havde boet her i 20 år og fået børn?

Far slog hånden af Bashy

Bashy Quraishys positive indtryk er i lige så høj grad dronning Margrethes fortjenest­e. Det eventyr begyndte med et brev fra hans mor i Pakistan adresseret direkte til majestaete­n på Amalienbor­g. Det var, få måneder efter hun blev dronning i 1973.

– Dronningen­s gestus fik mig til at graede. Når jeg taenker på det, kan jeg stadigvaek få tårer i øjnene, siger Bashy Quraishy.

Forhistori­en var, at den unge Bashy var på gennemrejs­e i Europas hovedstaed­er efter at have taget en uddannelse som ingeniør i USA. Meningen var, at han ville returnere til sin familie i Pakistan, hvor han skulle overtage sin fars virksomhed og rolle som patriark.

Er det ikke vidunderli­gt, at hun tog affaere på den måde?

Det ansvar havde han udsat flere gange, fordi han hellere ville dyrke det frie kaerlighed­sliv og skabe sin egen tilvaerels­e. Konflikten endte med, at hans far i vrede slog hånden af sin aeldste søn, og forbød Bashys mor at kontakte ham igen.

– Forholdet til min familie

Når jeg taenker på det, kan jeg stadigvaek få tårer i øjnene

var knaekket, og jeg var helt alene i Danmark, forklarer Bashy Quraishy, som dengang kunne få sin arbejdstil­ladelse forlaenget i det uendelige.

Dronningen som privatdete­ktiv

Efter tre år var han souschef på et hotel i Skovshoved. En dag ringede fremmedpol­itiets chef, hr. Møller, og bad ham troppe op på politigård­en i København. Med det samme.

– De har vaeret uartig, hr. Quraishy sagde politichef­en, da de sad over for hinanden. Han viste derefter sin gaest to breve.

Det ene brev til politichef­en var underskrev­et af dronning Margrethe. Det andet af Bashys mor i Pakistan. Hun havde sendt det til dronningen i forlaengel­se af sin mands død.

– Jeg kan stadigvaek huske ordene i det brev: ’My son lives in Your Kingdom. Please, find him and ask him to write to me’. Det smukke er, at dronningen efter at have laest det skrev et brev til Fremmedpol­itiet og bad chefen om at finde mig. Sikke en gestus af landets dronning. Er det ikke vidunderli­gt, at hun tog affaere på den måde?

På politigård­en skrev Bashy Quraishy et brev til sin mor, Amtal Wahid, og et takkebrev til dronning Margrethe. Kongehuset­s budbringer ventede udenfor og tog det med tilbage til Amalienbor­g.

Dronning Margrethe sluttede cirklen og skrev et brev med monogram og sendte det hele til moderens adresse.

Brevene havde haederspla­dsen over Bashys mors seng til hendes død som 78årig i 1998. Efter hendes ønske blev dronningen­s brev lagt i hendes grav.

 ?? PRIVATFOTO PRIVATFOTO ?? Bashy Quraishy sammen med sin aeldste datter, Yasmin. Han har tre voksne børn med to danske kvinder. Quraishy vedkender sig sin muslimske tro, men baerer den ikke ’på skuldrene’.Vaeltede sig i åbenhed Bashy Quraishys mor, Amtal Wahid, døde i 1998, men den fortabte søn i Danmark fik i de seneste to årtier af hendes liv genoprette­t kontakten til sit humanistis­ke forbillede. Bashy sammen med sine foraeldre. Kvinden til højre er en ven. Det var et hårdt slag for Bashys far, at han ikke som aeldste søn tog ansvaret som hovedarvin­g og familieove­rhoved på sig. Da Bashy Quraishy kom til Danmark, tog befolkning­en imod ham med åbne arme. I dag beskriver han stadig danskerne som et venligt og smukt folkeslag, mens fremmedhad­et er skabt af politikere.
PRIVATFOTO PRIVATFOTO Bashy Quraishy sammen med sin aeldste datter, Yasmin. Han har tre voksne børn med to danske kvinder. Quraishy vedkender sig sin muslimske tro, men baerer den ikke ’på skuldrene’.Vaeltede sig i åbenhed Bashy Quraishys mor, Amtal Wahid, døde i 1998, men den fortabte søn i Danmark fik i de seneste to årtier af hendes liv genoprette­t kontakten til sit humanistis­ke forbillede. Bashy sammen med sine foraeldre. Kvinden til højre er en ven. Det var et hårdt slag for Bashys far, at han ikke som aeldste søn tog ansvaret som hovedarvin­g og familieove­rhoved på sig. Da Bashy Quraishy kom til Danmark, tog befolkning­en imod ham med åbne arme. I dag beskriver han stadig danskerne som et venligt og smukt folkeslag, mens fremmedhad­et er skabt af politikere.
 ??  ?? Pia Kjaersgaar­ds valgplakat med ’skraemmebi­lleder’ af radikale Elisabeth Arnold, SF’eren Margrete Auken og integratio­ns-debattøren Bashy Quraishy.
Pia Kjaersgaar­ds valgplakat med ’skraemmebi­lleder’ af radikale Elisabeth Arnold, SF’eren Margrete Auken og integratio­ns-debattøren Bashy Quraishy.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: MORTEN LANGKILDE/RITZAU SCANPIX ?? En meget ung dronning Margrethe II holder nytårstale ved indgangen til 1973 naesten et år efter sin indsaettel­se som regent i Danmark. Samme efterår modtog hun personligt en efterlysni­ng af Bashy Quraishy i et håndskreve­t brev fra hans mor i Pakistan.
FOTO: MORTEN LANGKILDE/RITZAU SCANPIX En meget ung dronning Margrethe II holder nytårstale ved indgangen til 1973 naesten et år efter sin indsaettel­se som regent i Danmark. Samme efterår modtog hun personligt en efterlysni­ng af Bashy Quraishy i et håndskreve­t brev fra hans mor i Pakistan.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark