Ekstra Bladet

TILSVINING ER

- CHRISTIAN KLOSTER JESPER RISE BØRJESEN FOTO: HENNING HJORTH kloster@eb.dk; rise@eb.dk

De kører nat og dag, når du vil fuld og dum hjem fra julefrokos­ten, eller når du bare er ulykkelig og vil befordres diskret af en privatchau­ffør til sygehuset.

Du ringer efter en taxa, når cyklen er flad, eller når du er taet på ikke at nå frem til svigermors begravelse.

Men takken for at redde danskernes røv, når lokummet braender, er i en del tilfaelde – isaer i nattetimer­ne – en utaknemmel­ig røvfuld.

Omkring hver femte taxachauff­ør bliver nemlig i løbet af et år udsat for vold, samtidig med at fire ud af fem taxachauff­ører bliver udsat for trusler om vold.

Det viser en undersøgel­se lavet af Trafikstyr­elsen i 2016, hvor 769 taxachauff­ører – hvilket svarer til 12 procent af landets taxachauff­ører – har svaret på spørgsmål om blandt andet vold og trusler oplevet i løbet af 2014,

Selvom undersøgel­sen er et par år gammel, vurderer Dansk Taxi Råd, at billedet i dag ikke har aendret sig vaesentlig­t i hverken den ene eller den anden retning.

– At hver femte chauffør oplever vold viser jo, at det her er en meget udsat branche, siger Trine Wollenberg, der er direktør i Dansk Taxi Råd, til Ekstra Bladet.

At hver femte chauffør oplever vold viser jo, at det her er en meget udsat branche

Allerede inden 2016 blev der indført lovpligtig videooverv­ågning i bilerne, for at chauffører­ne skulle føle sig mere trygge.

I den nye taxalovgiv­ning, der trådte i kraft 1. januar i år, blev der indført en laengereva­rende chauffør-uddannelse, end man havde tidligere.

– Noget af det, vi håber på, er, at chauffører­ne bliver bedre rustet til at håndtere de her situatione­r, så man kan tale en konflikt ned, blive bedre til at aflaese kunder og så videre. Nattelivet kan vaere meget voldsomt for en taxachauff­ør, siger Trine Wollenberg.

Vold mod en taxachauff­ør straffes i øvrigt hårdere end mod ’almindelig­e’ personer.

Ifølge straffelov­ens paragraf 247 kan ’straffen forhøjes med indtil det halve’, hvis volden begås ’over for en person, der efter karakteren af sit arbejde er saerligt udsat for vold’.

Ud over taxachauff­ører hører eksempelvi­s også privat sundhedspe­rsonale, personale i døgnåbne kiosker, dørmaend og vagter under samme kategorien.

 ??  ?? Udsat brancheNad­eem Rasool fortaeller, at han heldigvis aldrig selv har vaeret udsat for vold, men han kender til andre, der har.
Udsat brancheNad­eem Rasool fortaeller, at han heldigvis aldrig selv har vaeret udsat for vold, men han kender til andre, der har.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark