Ekstra Bladet

Klimakokse­r

- MATS MAGNUSSEN mag@eb.dk

Alternativ­ets flykonge Uffe Elbaek ’kompensere­r’ for sine mange flyrejser ved at købe regnskov.

Men den miljøorgan­isation, som Uffe Elbaek har købt aflad hos, mener ikke, at det giver mening at tale om klimakompe­nsation.

– Vi mener ikke, at vi saelger klimakompe­nsation hos Verdens Skove. Man kan købe et regnskovsc­ertifikat, som sikrer, at skov ikke bliver faeldet. Det er rigtig godt for klimaet. Men det opvejer ikke den CO2-udledning, man har andre steder, siger kampagneko­ordinator Gry Bossen til Radio24syv.

Onsdag aften fremlagde Uffe Elbaek en liste over sine flyrejser over de seneste fire år. 33 tjenestere­jser og syv private rejser.

Til Ekstra Bladet fortalte Uffe Elbaek samme aften, at han klimakompe­nserer for sine rejser, der har udledt over 40 ton CO2.

– For at gøre noget, og også gøre mere end alle andre gør, så sørger vi for at klimakompe­nsere. Det er jeg faktisk meget, meget stolt af, fortalte han. at nedsaette deres klimaaftry­k og købe regnskovsc­ertifikate­r, men man kan ikke fjerne det klimaaftry­k, man saetter, ved for eksempel at flyve. Derfor giver det i organisati­onens øjne ikke mening at tale om klimakompe­nsation.

– Hvis der er nogen, der har et bedre bud på, hvor vi skal laegge vores penge end i Verdens Skove, så er jeg den første til at sige, jamen, så kan det vaere, vi skal laegge pengene et andet sted, sagde Uffe Elbaek som svar i Radio24syv.

Ekstra Bladet forside i torsdags.

Uffe Elbaek fortalte i DRprogramm­et ’Deadline’, at han betaler 40 gange mere i klimakompe­nsation end den normale pris for at udlede CO2. I Alternativ­ets klimaregns­kab står der, at de betaler 1400 kroner pr. ton CO2.

Men ifølge Karsten Capion, der er chefkonsul­ent i Dansk Energi, er prisen i dag på omkring 120 kroner pr. CO2-ton. Derfor betaler Uffe Elbaek ikke 40 gange mere end den almindelig­e pris.

– Hvis de betaler 1400 kroner, så er det 12 gange mere, end hvad man markedet i dag, Capion.

Prisen på CO2 skifter fra dag til dag og afhaenger af, hvor stort udbuddet af CO2kvoter er.

Sidste år kostede det 35 kroner at udlede et ton CO2, og dermed passer Uffe Elbaeks regnestykk­e. betaler på siger Karsten

Priserne har vaeret lave siden finanskris­en

Vi anbefaler ikke et bestemt beløb

Men ikke i de nuvaerende priser. Desuden har priserne vaeret ekstremt lave siden finanskris­e.

– Priserne har vaeret lave siden finanskris­en, men man regner med, at de kommer op omkring 200 kroner, siger Karsten Capion.

Ifølge Alternativ­ets pressechef er prisen på 1400 kroner sat med inspiratio­n fra den grønne taenketank Concito, der arbejder med et scenarie på 125 dollars for hver udledt ton CO2 – hvad der svarer til 818 kroner.

Men ifølge Concitos chefkonsul­ent Henrik Gudmundsso­n har man ikke nogen klare tal for, hvor meget de anbefaler, at man betaler for at klimakompe­nsere sit CO2-udslip.

– Vi anbefaler ikke et bestemt beløb, men det scenarie, de naevner, har måske figureret i en rapport, men der er mange forskellig­e scenarier, siger han.

Uffe Elbaek har ikke ønsket at tale med Ekstra Bladet, men hans pressechef skriver:

’Vi er stolte af at betale 200 dollars, og laengere er den sådan set ikke.’

 ?? FOTO: JONAS OLUFSON ?? Uffe Elbaek ’klimakompe­nserer’ 40 gange mere end den normale pris, siger han. Men det passer ikke med priserne i år.
FOTO: JONAS OLUFSON Uffe Elbaek ’klimakompe­nserer’ 40 gange mere end den normale pris, siger han. Men det passer ikke med priserne i år.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark