Ekstra Bladet

Smagløst at bruge bogbraendi­ng som gimmick

-

aften havde set to nyhedsinds­lag DA JEG FORLEDEN om nogle danskere, som forsøger at bortskaffe alle eksemplare­r af en bestemt bog, var jeg godt, gammeldags forarget.

Taenk engang, at voksne og veluddanne­de mennesker i ramme alvor mener, at det er op til dem, hvad andre må have adgang til at laese.

Jeg er med på, at det handler om at skaffe opmaerksom­hed om sagen, når medlemmern­e af Facebook-gruppen ’Farvel til Godnat og sov godt-bogen’ opstøver eksemplare­r af en bog, de ikke kan lide, hvorefter de smider dem ud.

De ved godt, at de ikke kan slette indholdet, som de anser for skadeligt, helt og aldeles fra jordens overflade. Dummere er de ikke.

Når de fører kampagne på denne måde, siger de i princippet til alle os andre, at de vil skide på, at vi bor i et land med ytringsfri­hed og fri debat

Jeg kan også forstå på det hele, at når aktivister­ne har opfordret til afbraendin­g af bøgerne, så skal det ikke tages bogstaveli­gt.

Det har vaeret en måde, hvorpå de kunne komme frem i debatten.

Men det er sådan set handler om princippet. ligegyldig­t. Det

på denne måde, NÅR DE FØRER KAMPAGNE siger de i princippet til alle os andre, at de vil skide på, at vi bor i et land med ytringsfri­hed og fri debat.

For de ved bedre. Og her ligger så det naeste lag i min forargelse, for der blev ikke gået ordentligt til aktivister­ne i de to indslag, jeg så i TV Avisen og TV2 Nyhederne tirsdag aften.

’Hvorfor skal du bestemme, hvad andre mennesker skal laese’, havde f.eks. vaeret et relevant spørgsmål at stille på public service-kanalerne.

Journalist­erne kunne også have spurgt, om det ikke er paent smagløst og i hvert fald historielø­st at bringe faenomenet bogbraendi­ng på bane i den her sammenhaen­g.

Bogen anviser en metode, ’Cry it out’, til at få sit barn til at falde i søvn. Den går ud på at lade barnet ligge op til 22 minutter og graede, uden at foraeldren­e går ind til det, tager det op eller trøster det.

delte blandt MENINGERNE ER ÅBENBART sundhedspl­ejersker, og forlaget Gyldendal vil få bogen vurderet af eksperter på ny.

En af kritikerne henviser i et debatindla­eg i Politiken til anden forskning, som viser, at babyerne bliver stressede af at ligge og graede alene.

Hun understreg­er, at missionen er at oplyse og sørge for, at budskabet om, at metoden er skadelig, kommer bredt ud.

noget galt med overhovede­t. DET ER DER IKKE Tvaertimod. Det er jo det, der er så fint ved den offentlige debat. Meninger brydes, og man har mulighed for at gøre hinanden klogere og bibringe hinanden viden. Isaer hvis man respektere­r hinanden og tror på, at ens medmennesk­er kan taenke selv.

Man kan f.eks. godt laese en bog og lade vaere med at rette sig efter, hvad der står i den.

steder i verden, hvor DER FINDES MØRKE borgerne ikke har den mulighed. Og der findes forfaerdel­ige tilfaelde af bogbraendi­nger, hvis man kigger tilbage i historien.

Det er et perspektiv, som ingen tilsynelad­ende så historien om denne bog i.

Var redaktører­ne faldet i søvn?

Alternativ­et har oplyst, at man ud over at købe skovcertif­ikater støtter det oprindelig­e folk i Panama til at bevare retten til deres skov. Derudover har man finansiere­t etablering af solceller i Uganda.

Verdens Skove understreg­er, at det er godt, at Alternativ­et og Uffe Elbaek forsøger

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ?? Jeg ved ikke, hvad der er den bedste metode, når man skal have et barn til at sove. Men jeg håber for alle børn, at de voksne vaerner om vores frie samfund, så de også får glaede af det.
FOTO: SHUTTERSTO­CK Jeg ved ikke, hvad der er den bedste metode, når man skal have et barn til at sove. Men jeg håber for alle børn, at de voksne vaerner om vores frie samfund, så de også får glaede af det.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark