Ekstra Bladet

HVEM SKAL FYRES?

-

DE FEM REGIONER i Danmark skal fyre op mod 500 ansatte. Det viser en rundringni­ng, TV2 har foretaget.

En ting er, at statsminis­ter Lars Løkke Rasmussen netop har slået sig op som velfaerdsg­arant i store annoncer. Her praler han som bekendt med at have delt guld, grønne skove, 230 CT

redningshe­likoptere ud skannere samt over land og by. ’75-milliarder-ekstratil-velfaerd’, som kampagnen hedder.

En herskende administra­tiv klasse har gjort velfaerdss­taten til sin egen

TROVAERDIG­HEDEN hos ’velfaerds-Lars’ er med besparelse­rne til at overskue. Ligesom det hurtigt gik op for de fleste, at ’velfaerds-Lars’ faktisk ikke har bidraget til velfaerdsg­averne som statsminis­ter. Det har hans forgaenge

er, at antallet af syre. En anden ting geplejersk­er i forvejen er faldet de seneste år.

Men den egentlige anfaegtels­e bør vaere følgende: De kolde haenders parade suger livet ud af årerne på vel- faerdssamf­undets krop. Ved afslutning­en af 2016 var der cirka 8500 administra­tivt ansatte i regionerne mod cirka 6700 i 2007. Stigningen på 27 procent daekker blandt andet over mere end en fordobling af antallet af akademiker­e med administra­tive opgaver.

LØNUDGIFTE­RNE til administra­tive ansatte i regionerne er steget fra cirka 3,2 milliarder kroner i 2007 til cirka 4,6 milliarder kroner i 2016. På ti år er antallet af akademiker­e i kommunerne faktisk også steget voldsomt. Med mere end 50 procent. I samme periode – fra 2006 til 2016 – er der blevet faerre sosu-assistente­r.

DET SKRIVER SIG alt sammen ind i en saerlig fortaellin­g om Danmark lige nu.

En herskende administra­tiv klasse har gjort velfaerdss­taten til sin egen i nødlidende­s. stedet for de

De offentligt ansatte, der rent faktisk befatter sig direkte med borgerne og disses behov og legitime krav, udkonkurre­res. Sygeplejer­sker var før vant til, at de skulle gøre det så godt som muligt for de syge. Nu skal de gøre det så godt som muligt for et stived indrapporg­ende antal forvaltere teringer.

Det er den sørgelige ironi om besparelse­rne i regionerne. Man kan såmaend udmaerket forbedre hospitaler­ne ved at spare. Forudsat man fyrer de rigtige.

LAESERE, der kan gaette, hvilken slags ansatte der skal fyres i regionerne i 2019, og hvilke der ikke skal, kan vaelat vinde et lavement eller ge mellem et glas med placebo-piller.

 ?? FOTO: FINN FRANDSEN ?? Sygeplejer­sker har vaeret vant til, at de skulle gøre det så godt som muligt for de syge. Nu skal de gøre det så godt som muligt for et stigende antal forvaltere ved indrapport­eringer.
FOTO: FINN FRANDSEN Sygeplejer­sker har vaeret vant til, at de skulle gøre det så godt som muligt for de syge. Nu skal de gøre det så godt som muligt for et stigende antal forvaltere ved indrapport­eringer.
 ??  ?? KASTRUPS VERDEN EKSTRA BLADETS OPINIONS-REDAKTØR MADS KASTRUP
KASTRUPS VERDEN EKSTRA BLADETS OPINIONS-REDAKTØR MADS KASTRUP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark