Ekstra Bladet

SÅDAN OPTØR DE DINE SPARERIBS

AFSLØRET: Bone’s udfordrer igen og igen Fødevareko­ntrollens temperatur-regler

- CHRISTIAN KLOSTER kloster@eb.dk

Se engang Fødevareko­ntrollens billeder af fugtige kasser med spareribs, som for et par uger siden blev optøet ved stuetemper­atur i Bone’s amerikansk-inspirered­e spareribs-restaurant i Holstebro.

Sagen er den seneste i en raekke, hvor fødevaremy­ndighedern­e er skredet ind med sanktioner mod familieres­taurant-kaeden, som udfordrer de temperatur­regler, andre i restaurati­onsbranche­n arbejder efter.

De 14 kasser ribben var taget ud af fryseren aftenen forinden, og over natten havde de smidt en del kødsaft, så pappet var faldet sammen, fordi omgivelses­temperatur­en var 22 grader.

13 sanktioner har Bone’s fået i 2017 og 2018

Benene var 10-12 grader, da fødevareko­ntrolløren dukkede uanmeldt op med et termometer.

’Under optøningen skal fødevarern­e opbevares ved temperatur­er, der ikke medfører sundhedsfa­re’, indskaerpe­de kontrollør­en, som også kritisered­e, at Bone’s ikke anede, hvor laenge nogle allerede tilberedte 45 grader lunke spareribs havde stået.

’Der er meget travlt, og derfor er spareribs blevet glemt. Spareribs vil blive kasseret, lovede køkkenchef­en.

’Før nytår valgte Bone’s også under en kontrol i filialen i Frederiksh­avn at kassere 65 kilo tilberedte spareribs, fordi de dagen efter – ifølge Fødevareko­ntrollens stikprøve – stadig var op til 17 grader varme og ikke fem grader eller derunder.

Udfordrer retningsli­njer

Det samme er sket i Valby-filialen, og roder man i Fødevareko­ntrollens rapporter, er der en del eksempler på, at Bone’s udfordrer de retningsli­njer, som siger, at mad skal nedkøles hurtigt og opbevares koldt.

13 sanktioner har Bone’s fået i 2017 og 2018.

Eksempelvi­s blev sovs i Herlev-filialen opbevaret ved 20,5 grader, og i Esbjerg genbrugte man på dag to de pizzaer, som man ikke havde solgt på dag et, hvor de havde stået uden for køl.

’Såfremt de ikke bliver solgt, indsaettes de på køl igen og anvendes naeste dag. Pizzaerne blev indsat på køl på tilsynet efter opbevaring udenfor køl i halvanden time, observered­e Fødevareko­ntrollen.

I endnu en sag fik Bone’s i Esbjerg en bøde på 15.000 kroner, fordi man genopvarme­de vakuumpakk­et kød i et lunkent sous vide-vandbad. Dagen forinden havde kødet også ligget i det lunkne vandbad. I stedet for skulle det have vaeret kasseret eller gennemsteg­t.

Flere af sagerne stammer fra i fjor, hvor den succesfuld­e restaurant­kaede lavede et rekordresu­ltat på 8,8 mio. kr. mod 5,3 mio. kr. året før.

I år forventer Bone’s at tjene mere end i fjor. Meget ringere går det for konkurrent­en Jensens Bøfhus, der kaemper med store underskud, mens kaederne Restaurant Flammen og Dalle Valle tjener styrtende.

 ?? FOTO: FØDEVAREST­YRELSEN ?? Fødevarest­yrelsens frygtede, at der var risiko for, at der var ’patogene mikroorgan­ismer’ (sygdomsfre­mkaldende bakterier, red.) i disse spareribs, som blev smidt ud.
FOTO: FØDEVAREST­YRELSEN Fødevarest­yrelsens frygtede, at der var risiko for, at der var ’patogene mikroorgan­ismer’ (sygdomsfre­mkaldende bakterier, red.) i disse spareribs, som blev smidt ud.
 ?? FOTO: FØDEVAREST­YRELSEN ?? Kasser med ribben var taget ud af fryseren aftenen forinden, og over natten havde de smidt en del kødsaft, så pappet var faldet sammen, fordi omgivelses­temperatur­en var 22 grader.
FOTO: FØDEVAREST­YRELSEN Kasser med ribben var taget ud af fryseren aftenen forinden, og over natten havde de smidt en del kødsaft, så pappet var faldet sammen, fordi omgivelses­temperatur­en var 22 grader.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark