Ekstra Bladet

En af de største hemmelige aktioner FSB har gennemført i Ruslands historie

-

Popov har en dødstrusse­l haengende over hovedet og lever i dag et hemmeligt sted i Canada.

Felshtinsk­y er ikke i tvivl om, at Grigory Rodchenkov på samme måde kommer til at leve i skjul resten af sit liv.

– Det er meget farligt for ham at stå frem med sin historie. To personer, som var i samme situation, er døde på mystisk vis (Vyacheslaw Sinew og Nikita Kamaev, red.). Det er ikke bare farligt, men også meget modigt af ham, siger Felshtinsk­y, mens han tørrer sveden af sin overlaebe.

– Mange var involveret i dopingsvin­dlen i Rusland, og store institutio­ner var en del af systemet: FSB, ministerie­r, laeger og andre specialist­er. Jeg tror, det her er en af de største hemmelige operatione­r, som er gennemført af FSB i nyere russisk historie. Derfor tror jeg, Rodchenkov bliver betragtet som en større forraeder end Litvinenko.

– De hemmelige russiske tjenester som FSB og GRU draeber i tre tilfaelde:

1)

Hvis personen har begået forraederi.

2)

Hvis personen kaemper om magt eller er midt i en magtkamp.

3)

Hvis mange penge er involveret.

Yuri Felshtinsk­y siger, at Rodchenkov definitivt passer ind i kategorier­ne 1 og 3.

– Sport i Rusland er big business, og i myndighede­rnes øjne har han begået forraederi, og derfor er han i fare. Var han flygtet til England, tror jeg, han havde vaeret død for laenge siden. I England gør den russiske efterretni­ngstjenest­e, hvad der passer den. Helt det samme gør sig ikke gaeldende i USA. Endnu.

FELSHTINSK­Y MENER

imidlertid, at giftattent­atet på Sergej Skripal i Salisbury i England i 2018 har aendret på situatione­n.

Skripal var en del af en udveksling­saftale mellem Rusland og England. Han var ingen afhopper. Han stak ikke af, og han emigrerede ikke. Han blev udvekslet i en aftale med de russiske myndighede­r.

– Det er ikke sådan, at FSB draeber dusinvis af mennesker hver dag. Antallet, de draeber, er egentlig ganske lille. De prøver at løse problemet på andre måder først. De køber folk, de prøver at beskaeftig­e dem med andre ting, eller også skraemmer de dem.

HISTORIKER­EN SLÅR FAST,

at de hemmelige russiske tjenester kun draeber, når de ikke ser anden udvej.

– Spørgsmåle­t er, om de er i stand til at draebe i USA. Ja, selvfølgel­ig er de det. Og hvis jeg har ret i, at reglerne er aendret, vil de også draebe i USA.

– Vil de begynde med folk som Rodchenkov? Sandsynlig­vis ja. Der er ikke mange, der har begået denne form for landsforra­ederi, og Rodchenkov er ikke en hr. hvem-som-helst. Efter FSB’s opfattelse har han forårsaget stor skade.

– De havde dette vidunderli­ge system, hvor først sovjetiske og siden russiske udøvere hele tiden vandt flest guldmedalj­er, og ingen vidste hvordan. Nu ved vi, at russerne snød med doping og blev afsløret.

YURI FELSHTINSK­Y FØLER,

at hans eget arbejde med kontrovers­ielle emner i Rusland har en pris. Han føler sig selv indimellem truet.

– Jeg tager ikke mere til Rusland. Jeg har ikke vaeret der siden 23. september 2000, da jeg diskutered­e flugtplane­rne med Litvinenko, siger han, mens han ser ud over parken.

Han mener, at vi skal lytte til personer som Litvinenko og Rodchenkov, fordi de kan give os ny viden.

– Der findes ikke mange af den slags personer. Når de er villige til at snakke, må vi lytte til det, de har at fortaelle.

– Rodchenkov vil vaere i fare resten af sit liv, men jeg håber, han kommer til at leve i mange år, siger Yuri Felshtinsk­y.

 ?? FOTO: EKSTAR BLADET / AP ?? Den tidligere KGB-officer Aleksander Litvinenko (til venstre) flygtede med Yuri Felshtinsk­ys (stort billede) hjaelp fra Rusland i 2000. Litvinenko blev ni år senere draebt i London af russiske agenter med det radioaktiv­e stof polonium. Sandsynlig­vis efter ordre fra Vladimir Putin.
FOTO: EKSTAR BLADET / AP Den tidligere KGB-officer Aleksander Litvinenko (til venstre) flygtede med Yuri Felshtinsk­ys (stort billede) hjaelp fra Rusland i 2000. Litvinenko blev ni år senere draebt i London af russiske agenter med det radioaktiv­e stof polonium. Sandsynlig­vis efter ordre fra Vladimir Putin.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark