Ekstra Bladet

Ekspert: Russerne behandles skidt

-

Efter flugten til USA begyndte Grigory Rodchenkov et liv som whistleblo­wer. Han samarbejde­de med den canadiske advokat Richard McLaren, der skrev rapportern­e, som medvirkede til, at Rusland som nation blev udelukket fra OL i Rio og Vinter-OL i Sydkorea.

En stor del af rapportern­e bygger på Rodchenkov­s videnudsag­n.

Rasmus Damsgaard giver dog ikke meget for McLarens arbejde. I stedet mener han, at Rusland er blevet behandlet saerdeles dårligt.

Har aldrig hørt om det

– McLaren-rapportern­e er problemati­ske i et retssamfun­d. Jeg er dybt forarget over, at sportsverd­enen har ladet det komme så vidt. Vi har ellers altid kraevet en ordentlig bevisførel­se, og vi har holdt fast i, at man ikke er positiv, før det modsatte er bevist.

– Der skete et paradigmes­kifte i 2008. Man kunne føre bevisførel­sen på indicier. Og de tyndeste indicier jeg nogensinde har set er i McLaren-rapportern­e. Det skriger til himlen.

– Et af resultater­ne er, at russerne i dag behandles skidt. Der bliver spyttet på dem i spisesalen ved World Cup-løbene. Alle skaever til hinanden.

– Anerkender du, at der har vaeret et systematis­k dopingprog­ram i Rusland, som Rodchenkov har vaeret en del af?

– Jeg ved, at Rodchenkov har aendret i afrapporte­ringerne. Hvad der ellers har vaeret, findes der ikke bevis for. Der er ikke andre laboratori­er eller noget lignende. Det kan godt vaere, de har eksisteret, men jeg har aldrig set eller hørt om det. Og hvor er filerne på de 1000 atleter, som man haevder har vaeret med i dopingprog­rammet?

– Hvad er det praecis, du anfaegter?

– Et eksempel er historien om hullet i vaeggen i Sochilabor­atoriet og de ombyttede urinprøver. De atleter, der var involveret, skulle et eller andet sted hen og afgive en urinprøve. Der er et navn, en kode og en dato på den urin.

– Og så skal de gøre noget ved urinen. Låget skal tages af, man skal manipulere med det. Man skal bytte urinen ud med en anden urin, og så skal man tilføre salt. Det er mange ting bare på en atlet.

Mangler beviser

– Men hvor er beviserne, har man billeder, har man kilder, og er der data? Det er det, jeg anfaegter ved McLaren-rapporten. Jeg vil gerne se bare et lille bevis på, at det har vaeret sådan. Er der ikke det, så lad os begrave den, indtil der er nogen, der siger noget andet.

– Det kan vaere kørt af efterretni­ngstjenest­en, som Rodchenkov siger?

– Ja, men vi har ikke set noget usaedvanli­gt hos vores russiske udøvere i FIS, og de har en ret høj status i OLregi, konstatere­r Rasmus Damsgaard.

 ?? FOTO: CLAUS BECH/RITZAU SCANPIX ?? Rasmus Damsgaard er en omstridt person i anti-doping-miljøet.
FOTO: CLAUS BECH/RITZAU SCANPIX Rasmus Damsgaard er en omstridt person i anti-doping-miljøet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark