Ekstra Bladet

Damsgaard laver selv dopingtest

MODANGREB: – Vi er overrasked­e over de faktuelle fejl, som dr. Rodchenkov kommer med, lyder det

- JAN JENSEN OG ANDREAS SELLIAAS jaj@eb.dk

Foruden jobbet som dopingeksp­ert i FIS er Rasmus Damsgaard medejer af firmaet Clearidium, som foretager dopingtest for en raekke specialfor­bund verden over.

Da Ekstra Bladet besøgte Clearidium i København, var det naturligt at spørge Damsgaard, om hans firma også har arbejdet i Rusland for Det Russiske Antidoping­agentur, RUSADA.

Som en konsekvens af den russiske dopingsvin­del blev RUSADA lagt på is af Det Internatio­nale Antidoping­agentur, WADA. Dog har russerne fået lovning på at kunne genindtrae­de, hvis RUSADA lever op til en raekke krav inden årets udgang.

– Har dit firma taget prøver i Rusland?

– Ja, det har vi.

– Har I arbejdet med RUSADA?

– Nej, RUSADA har vi aldrig nogensinde arbejdet med, svarede Rasmus Damsgaard i første omgang.

Men af RUSADA’s årsrapport fra 2012 fremgår det, at RUSADA samarbejde­de med Clearidium.

Desuden fremgår det af en rapport fra de russiske myndighede­r til Europaråde­t i 2014, at Clearidium var blandt RUSADA’s samarbejds­partnere.

I anden omgang forklarer Rasmus Damsgaard, at Clearidium havde en klient, som ønskede at få foretaget fire dopingtest i Rusland i 2012. Da Clearidium ikke selv havde kontrollan­ter i Rusland, bad de RUSADA om at foretage testen.

Den russiske whistleblo­wer Grigory Rodchenkov­s hårde angreb mod Det internatio­nale skiforbund, FIS, og dopingeksp­erten Rasmus Damsgaard afvises blankt.

Rodchenkov haevder, at FIS og Det Internatio­nale Skiskydnin­gsforbund, IBU, tog deres egne dopingtest udenom det ordinaere system ved vinter-OL i Sochi i 2014, og han antyder, at Rasmus Damsgaard, FIS’ dopingeksp­ert, har skjult positive dopingprøv­er.

Anerkendt ekspert

Sarah Fussek, som har ansvaret for skiforbund­ets antidoping­arbejde, siger om Rodchenkov­s anklager:

– Vi er overrasked­e over de faktuelle fejl, dr. Rodchenkov kommer med. Saerlig fordi han var en anerkendt ekspert i antidoping­spørgsmål.

– Han var selv medlem af FIS’ medicinske komité, og vi har aldrig før hørt sådanne anklager fra ham, oplyser Sarah Fussek i en mail til Ekstra Bladet.

Hun reagerer saerligt på anklager om, at FIS havde sit eget hemmelige dopinglabo­ratorium i bjergene i Sochi og på anklager om, at FIS ikke har indrapport­eret blodvaerdi­erne på de udøvere, de tog prøver af.

– FIS afviser klart og tydelig påstandene om uregelmaes­sig håndtering af prøver ved legene i Sochi i 2014.

– FIS driver ikke sit eget laboratori­um, men sender alle prøver til uafhaengig­e WADA-akkrediter­ede dopinglabo­ratorier. Det burde Dr. Rodchenkov vide, skriver hun.

Bruger privat firma

Rasmus Damsgaard siger til Ekstra Bladet, at siden 2006 har et privat tysk firma, PWC, taget alle dopingprøv­er for FIS.

– Resultater­ne tastes ind i ADAMS, (database for dopingprøv­er, red.), og er der afvigelse, kommer jeg på banen sammen med Sarah Fussek. Hvis man skal snyde systemet, skal man have sit eget laboratori­um. Det har vi aldrig haft, siger danskeren.

– Jeg tror, jeg ved, hvad Grigory taenker på. I starten af blodpas-aeraen, hvor jeg arbejdede sammen med Bengt Saltin, havde vi ofte en maskine med selv. Men siden 2008 har vi kun brugt en WADA-akkrediter­et blodmaskin­e.

– Grigory Rodchenkov mener, at man praetester for at kunne pille atleter ud fra konkurrenc­erne, hvis de har for høje blodvaerdi­er?

– Det kan man ikke bruge vores system til. Så snart nålen suger blodet op, ryger de data straks videre – ind i ADAMS og videre til WADA.

– Det er forskellen mellem IBU og FIS – og det ved jeg, fordi jeg engang blev sendt ned for at tage prøver hos IBU. IBU brugte ikke en WADA-akkrediter­et maskine.

Kan ikke dumpe test

– Gik deres test også direkte videre til ADAMS?

– Nej, de blev holdt inden for IBU.

– Er det mon det, Rodchenkov sigter til?

– Det tror jeg.

– Du kan ikke dumpe en positiv test?

– Nej. Det kan jeg ikke, siger Damsgaard.

FIS afviser også påstanden om, at FIS og Damsgaard skal have skjult mistaenkel­ige dopingprøv­er ved at sende dem til evig glemsel hos Rodchenkov eller hos Det Russiske Antidoping­agentur, RUSADA.

Der foregår ingen koordinati­on mellem os på antidoping­området

Så snart nålen suger blodet op, ryger de data straks videre

Grigory Rodchenkov siger, at FIS og IBU havde deres egne testappara­ter ved legene i Sochi, men at ikke alt gik efter planen.

IBU-apparatet fungerede ikke under legene, og enkeltdele af det apparat FIS skulle bruge, blev beslaglagt i tolden. Han mener også, at FIS og IBU samarbejde­de om at sende deres prøver til RUSADA.

– FIS og IBU er to helt selvstaend­ige forbund. Det foregår ingen koordinati­on mellem os på antidoping­området. Vi aner ikke, hvad Rodchenkov mener, skriver Fussek.

 ?? FOTO: EMILY BERL/RITZAU SCANPIX ?? Mand i skjulGrigo­ry Rodchenkov er manden bag anklagerne. Her er han fotografer­et umaskeret i Los Angeles i maj 2016. I dag lever han under jorden af frygt for sit liv.
FOTO: EMILY BERL/RITZAU SCANPIX Mand i skjulGrigo­ry Rodchenkov er manden bag anklagerne. Her er han fotografer­et umaskeret i Los Angeles i maj 2016. I dag lever han under jorden af frygt for sit liv.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark