Ekstra Bladet

Omstridt dansker i miljøet

-

Rasmus Damsgaard har i mange år vaeret en omstridt person i den internatio­nale antidoping­verden.

Han er laege, uddannet på Københavns Universite­t.

I starten af årtusindet var han sekretaria­tschef i Anti Doping Danmark.

Senere kom han til Bispebjerg Hospital, hvor han sammen med kollegaen Bo Belhage udviklede et antidoping-program.

Det fik en dopingramt cykelverde­n øjnene op for. Bjarne Riis’ Team CSC kazakstans­ke Astana tog kontakt til Damsgaard. Han kom til at arbejde med ryttere

Nyttig idiot

som Alberto Contador, Lance Armstrong, Alexander Vinokourov og brødrene Schleck. Bjarne Riis’ dopinghist­orik er almen kendt. Hos Astana hed sportsdire­ktøren Johan Bruyneel. I forrige uge blev Bruynell udelukket fra cykelsport­en på livstid. På grund af utallige dopingsage­r.

Mange har spurgt, om Damsgaard blev brugt som en nyttig idiot af cykelholde­ne. Flere mener, han solgte sig til Djaevlen, og det vakte opmaerksom­hed, da Berlingske afslørede, at han havde fået en cykel af Riis til en vaerdi af 40.000-50.000 kroner.

Damsgaard modtog den flotte gave, selv om det var et brud på en aftale om, at han som uvildig dopingjaeg­er hverken måtte modtage penge eller gaver, skrev Berlingske.

Lukkede systemer

I 2007 blev Damsgaard sideløbend­e tilknyttet som dopingeksp­ert i det Internatio­nale Skiforbund, FIS. Også her har han mødt kritik.

Således skrev den norske dopingeksp­ert Mads Drange i 2014 i bogen ’Det Store Dopingbluf­f’, at FIS havde et ufortjent godt rygte, og at Damsgaard i flere år var kendetegne­t ved manglende åbenhed og lukkede systemer.

I 2015 vakte Damsgaard opsigt, da han til svenske Aftonblade­t sagde, at han var sikker på, at en raekke medaljevin­dere fra ski-VM i 2013 var dopede.

Men man havde endnu ikke sikre testmetode­r, og derfor skulle prøverne gemmes i ti år.

Foruden arbejdet i FIS er Rasmus Damsgaard i dag medejer af dopingtest­selskabet Clearidium.

 ?? FOTO: CLAUS BECH ?? Rasmus Damsgaard fik på et tidspunkt en meget dyr cykel af dopingsynd­eren Bjarne Riis.
FOTO: CLAUS BECH Rasmus Damsgaard fik på et tidspunkt en meget dyr cykel af dopingsynd­eren Bjarne Riis.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark