Ekstra Bladet

PUTINS FJENDE NR. 1

Whistleblo­weren Grigory Rodchenkov beskylder danske Rasmus Damsgaard for at se gennem fingre med positive tests ANGRIBER DANSK DOPING-EKSPERT

- JAN JENSEN ANDREAS SELLIAAS jaj@eb.dk

Engang mødtes de flere gange om året. De spiste sammen. De løb ture, og de talte om doping i timevis. Russiske Grigory Rodchenkov og danske Rasmus Damsgaard.

Nu er tonen en anden. Og de ses naeppe igen.

Rodchenkov lever under et vidnebesky­ttelsespro­gram i USA. Han var tidligere leder af dopinglabo­ratoriet i Moskva, men af frygt for sit liv flygtede han i slutningen af 2015 til USA.

Han er blevet whistleblo­wer og Putins fjende nummer et. Han har afsløret mange ting om det statsstyre­de russiske dopingprog­ram, men ikke alt. Endnu.

Hemmelige laboratori­er

Ekstra Bladet har under helt specielle omstaendig­heder mødt ham et sted i USA. Undervejs i interviewe­t rettede han et meget personligt angreb mod Rasmus Damsgaard, der er dopingeksp­ert i Det Internatio­nale Skiforbund, FIS.

Damsgaard beskyldes for sammen med FIS og Det Internatio­nale Skiskydnin­gsforbund, IBU, at have opereret med hemmelige laboratori­er ved OL i Sochi i 2014 og for at skjule positive dopingprøv­er. Det er alvorlige anklager, som FIS og Rasmus Damsgaard forholder sig til i en artikel på naeste side.

Men anklagerne er ikke det eneste misforhold mellem Rodchenkov og Damsgaard. Rodchenkov fortaeller, at den russiske dopingsvin­del var styret af regeringen og efterretni­ngstjenest­en, FSB, og at programmet omfattede mere end 1000 atleter fra forskellig­e idraetsgre­ne.

Styret og overvåget

Rasmus Damsgaard savner groft sagt beviser på, at der er foregået anden svindel end den, Rodchenkov udførte i laboratori­et i Moskva.

– Grigory Rodchenkov kom ind i billedet, når dopingtest­ene skulle analyseres og indrapport­eres.

– Min fornemmels­e af Grigory, som jeg har kendt i mange år, var, at han var en af dem i Rusland, som gjorde mest for antidoping­arbejdet.

– Men han gav flere gange udtryk for, at han var styret og overvåget, og den overvågnin­g tog til frem til legene i Sochi.

– Han fortalte, at han blev taget ind til en samtale. Til sidst stod der vagter på hans kontor og fulgte med i alt, hvad han skrev. Hver gang de skulle ud og ryge eller på toilettet, skyndte han sig at indrapport­ere i ADAMS – i databasesy­stemet til WADA.

– Når de så kom tilbage, gjorde han det, de ville have, han skulle gøre. Han sagde også, at vagterne blev bedre til at se, hvornår noget var skaevt. Derfor blev hans handlefrih­ed begraenset. Skiftet kom, da han kom til den kammeratli­ge samtale. Han kunne ikke laengere gøre det, han havde gjort tidligere. Det ville koste ham livet.

– Hvor taet var du på Rodchenkov?

– Jeg var sammen med Grigory fire-fem gange om året gennem en periode på seks-syv år til møder og konference­r. Vi var virkelig meget sammen. Vi var endda ude at løbe sammen.

Et svaert land

– Vi vidste, at Rusland er et svaert land at agere i. Han var den første, der fortalte mig, at dopingkont­rollantern­e tissede for atleterne. Det var en saeregen ting at skulle teste i Rusland.

– Rodchenkov siger, han udfordrede dig ved et møde i Qatar i 2015. Han sagde, hvad er der sket med dig? Hvorfor er der ingen positive prøver i FIS?

– Jeg erindrer intet om det. Jeg føler heller ikke, han kunne udfordre mig. Jeg husker, vi sad og spiste frokost sammen, og han talte mest om atletik og om sin søster.

– Men vi snakkede da altid om, hvad vi kunne gøre bedre, og vi kommuniker­ede også via mail. Nej, jeg husker ikke, at vi snakkede om nogle urene profiler.

I morgen sker det

– Rodchenkov og jeg var gode til at tale sammen i alle de år. Det sidste møde var netop i Qatar, hvor han sagde: I morgen sker der noget, og det bliver bestemmend­e for, hvordan min fremtid kommer til at se ud. Dagen efter kom den første tyske dokumentar om doping i Rusland.

– Hvordan snød de med prøver på Rodchenkov­s laboratori­um i Moskva?

– Når prøven kommer, og han analyserer den på sine maskiner, er han den eneste, der får resultatet. Det skal han rapportere direkte til WADA, igennem det datasystem, der hedder LIMS.

– Jeg har en LIMS-database, som kunne vaere et udtraek af Grigorys. Hvis det er den, kan jeg konkludere, at han lavede et godt stykke laboratori­earbejde.

– Men han vidste udmaerket, hvor graensevae­rdierne lå. Hvis der var parametre for steroid – så sørgede han for at manipulere, så vaerdierne lige praecis ikke kom over, og så rapportere­de han det til WADA.

– Det har du set eksempler på?

– Ja. LIMS er en database, som nogen har laekket. Hvis Grigory havde så meget han ville have med, så glemte han i hvert fald at tage nok backup af sine filer.

Til sidst stod der vagter på hans kontor og fulgte med i alt, hvad han skrev

Han var den første, der fortalte mig, at doping-kontrollan­terne tissede for atleterne

 ?? FOTO: EKSTRA BLADET ?? Med livet som indsatsDen afhoppede russiske whisleblow­er Grigory Rodchenkov mødes her maskeret med Ekstra Bladet på et hemmeligt sted i USA.
FOTO: EKSTRA BLADET Med livet som indsatsDen afhoppede russiske whisleblow­er Grigory Rodchenkov mødes her maskeret med Ekstra Bladet på et hemmeligt sted i USA.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark