Ekstra Bladet

NØDVENDIGT AT LAEGGE

Svandís Funder Svendsen giver i et spontant nødråb danskerne et

- TORSTEN RUUS ruus@eb.dk

’Jeg er konen, hvis mand i nat lå skrigende i et hjørne i receptione­n på Bella Sky.’

Sådan lyder første linje i nordvestjy­ske Svandís Funder Svendsens skriftlige nødråb, som blev delt med resten af Danmark i weekenden, og som i går rundede 29.450 reaktioner og 3800 kommentare­r på Facebook.

Lige over den 35-årige kvindes fortaellin­g om de kaotiske følger af krigsveter­anen Piet Funder Svendsens uhelbredel­ige PTSD-sygdom ligger et fotografi af to politibetj­ente.

De ligger oven på hendes aegtemand i en københavns­k hotellobby.

Først efter to timers beroligend­e ord lykkedes det klokken fire natten til lørdag at få lagt den desperate mand i håndjern og køre ham i detentione­n på Station Bellahøj.

Piet Funder Svendsen blev psykisk syg under sin udsendelse som soldat i Afghanista­n i 2008. Men fysisk er han stadig staerk.

Ingen vej udenom

– Det er første gang, jeg har vaeret fuldstaend­ig ligeglad med, hvad andre taenker om os. ’Se her – det er min hverdag’. Det er isaer det budskab, jeg gerne vil ud med, fortaeller Svandís Funder Svendsen.

For første gang giver den travle bachelor-studerende, der er mor til tre børn på fire, ni og 11 år og fuldtids-støtte for sin syge mand, nu offentligh­eden et detaljeret indblik i, hvad der skete.

– Der var ingen vej udenom. Det var nødvendigt at laegge min mand i håndjern, fastslår hun.

Parret så frem til en hyggelig weekend i tosomhed, da de fredag aften ringede på hos nogle venner i København. Men optakten var dårlig.

Er nødt til at give efter

Piet var bekymret over sin sygdom og familiens økonomi, som med hans hustrus ord er ’meget stram’. Familiens livsgrundl­ag er hans førtidspen­sion og hendes SU.

Efter et par glas vin og en enkelt drink satte han sig ind i parrets bil, og med Svandís bag rattet kørte de mod Bella Sky. I bilen var den frustrered­e mand ’helt oppe at køre’.

– Det var umuligt at traenge igennem. I den situation ved jeg, at jeg er nødt til at give efter og optraede som ’den store’, fortaeller Svandís Funder Svendsen.

Klokken et natten til lørdag blev Piet Funder Svendsen siddende i receptione­n, mens hans kone gik op på vaerelse 434.

Krøllet sammen i et hjørne

Om natten fik hun en opringning fra receptione­n. Hun fik at vide, at hendes mand var ’helt hysterisk’.

På et tidspunkt måtte hustruen opgive at berolige ham selv. Der blev ringet efter en ambulance, men de første på stedet var de to politibetj­ente.

– Piet var helt psykotisk. Han havde krøllet sig sammen i et hjørne og skreg hysterisk: ’Hvad er der galt med mig?’. Han var ekstremt bange. Han var som et skraemt dyr.

– Jeg kunne se, at han i princippet igen var tilbage i Afghanista­n og opfattede alle, der naermede sig, som fjender, fortaeller Svandís Funder Svendsen.

Piet var helt psykotisk. Han havde krøllet sig sammen i et hjørne og skreg hysterisk

 ?? FOTO: JENS BACH ?? Langt nedeAEgtep­arret Piet og Svandís Funder Svendsen sunder sig i deres hjem i Håsum vest for Skive efter den PTSD-ramte krigsveter­ans kollaps og anholdelse i København. Han har fuld forståelse for, at hustruen bagefter lagde et opråb om parrets situation på Facebook.
FOTO: JENS BACH Langt nedeAEgtep­arret Piet og Svandís Funder Svendsen sunder sig i deres hjem i Håsum vest for Skive efter den PTSD-ramte krigsveter­ans kollaps og anholdelse i København. Han har fuld forståelse for, at hustruen bagefter lagde et opråb om parrets situation på Facebook.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark