Ekstra Bladet

JEG VAR EN LEVENDE FAKKEL

Kira Eggers advarer andre, der overvejer at investere i en biopejs

- LARS SEJR ls@eb.dk

– Lad det her vaere en paen advarsel til folk. Jeg skal i hvert fald aldrig have sådan en inden for mine døre igen.

Sådan lyder det fra Kira Eggers, der i weekenden gennemleve­de sit livs mareridt, da hun skulle taende sin og kaeresten Thomas’ biopejs. Her er det vigtigt, at man ikke putter bioethanol på, mens den stadig er varm.

Men da pejsen var gået ud lidt tidligere, taenkte Kira ikke naermere over det. På sin blog beskriver hun, hvor staerkt det derefter gik.

’Jeg bukker mig ned med bioethanol­en – altså dunken – i hånden og begynder at haelde. Jeg opdagede meget hurtigt, hvad der skete, men kunne intet stille op, for det gik så staerkt’, beretter hun.

’Bioethanol antaender med det samme modsat trae. Det sagde WUUSHHH, og flammerne stod pludselig ud af biopejsen lige op imod mit hoved.’

’Jeg når ikke at flytte mig, før flammerne har fat i mig. Jeg smider bioethanol­en fra mig, da jeg opdager, at ilden tager fat i mit tøj’, skriver hun.

’Der var jo ild i mig’

Kaeresten for op af sofaen og flåede det braendende tøj af Kira, mens han trak gulvtaeppe­rne vaek under møblerne. Ved hjaelp af vand, tøj, taepper og puder lykkedes det at få slukket flammerne.

Herefter kunne Kira konstatere, at hun havde skader på hals, hår, ansigt og saerligt venstre hånd.

– Hvis ikke Thomas havde vaeret der, ved jeg ikke, hvad der kunne vaere sket. Hvis jeg selv skulle vaere nået ud i badet uden at antaende hele stuen ... der var jo ild i mig. Thomas stod og så på sin kaereste som en levende fakkel.

– Min hånd er smeltet, men det er heldigvis kun ydersiden. Den må ikke få sol det naeste år, mens hudcellern­e gendanner sig selv, siger Kira Eggers til Ekstra Bladet.

Skal taenke sig godt om

Sammen med Thomas tog hun på skadestuen, hvor hun blev behandlet.

– Det var et levende mareridt. Min vaerste frygt har altid vaeret at dø i en ildebrand. Havde jeg vaeret alene, havde jeg måske ikke kunnet slukke den.

Biopejsen er allerede blevet solgt, fortaeller Kira Eggers. Og hun opfordrer samtidig andre til at passe på, hvis de bruger den type pejse.

– Man skal virkelig taenke sig om og huske, at pejsen skal vaere helt kold, før man taender den igen. Hvis du er i tvivl, så hold dig vaek. Det går meget, meget staerkt, når man taender op, siger hun.

– Jeg skal aldrig have sådan en inden for mine vaegge igen. Og fremover skal vi have en brandslukk­er og et brandtaepp­e i hjemmet.

Beredskabs­styrelsen oplyser til Ekstra Bladet, at man har registrere­t en håndfuld ulykker i de senere år, hvor biopejse har vaeret involveret. Den statistik daekker dog kun over tilfaelde, hvor brandvaese­net kaldes ud.

Hvis ikke Thomas havde vaeret der, så ved jeg ikke, hvad der kunne vaere sket

Hvis du er i tvivl, så hold dig vaek. Det går meget, meget staerkt, når man taender op

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark