Ekstra Bladet

Jobcentren­e er et politisk misfoster

-

BESKAEFTIG­ELSESSYSTE­MET er ikke bare defekt. Det er et politisk misfoster, der nedbryder den borgerlige tillid og solidarite­t, som vores velfaerdss­amfund hviler på.

Det har laenge vaeret en kendsgerni­ng, at jobcentren­e spilder milliarder af skattekron­er på at skubbe syge og udsatte borgere rundt i systemet og gøre raske mennesker til offentlige klienter. Men forleden kom det frem, at til trods for, at ledigheden falder, så stiger udgifterne til jobcentren­es administra­tion.

Nye tal viser faktisk, at vi i 2015 brugte mere end TRE gange så meget på beskaeftig­elsesindsa­tsen som gennemsnit­tet for alle OECD-lande. Havde vi haft et velfungere­nde system, som sikrede syge en vaerdig behandling og raske et nyt arbejde, ville det måske have vaeret pengene vaerd. Men det har vi ikke.

HELE 33 PROCENT af de borgere, der har vaeret på kontanthja­elp i fem år eller mere, er langtidspa­rkeret på kontanthja­elp, selv om de er for syge til at arbejde. Hvert år er der borgere, der dør, mens de er i ressourcef­orløb. Kun to procent af befolkning­en får arbejde gennem jobcentren­e. Til sammenlign­ing får 17 procent job gennem jobsites på nettet.

Takket vaere et fleksibelt arbejdsmar­ked er danskerne rigtig gode til at komme i arbejde ved egen hjaelp. Naesten halvdelen af alle danskere, der i andet kvartal 2017 var ledige, var i arbejde igen kvartalet efter.

Politikern­e bruger med andre ord milliarder af kroner hvert år på et umenneskel­igt system af kontrol og bureaukrat­i, som primaert gavner de mennesker, der er ansat i systemet. 4,5 milliarder skattekron­er er prisen alene for administra­tion af jobcentren­e.

DET ER GALIMATIAS. Det system, som skulle have vaeret et sikkerheds­net for syge og socialt udsatte borgere og et springbrae­t tilbage på arbejdsmar­kedet for ledige, har udviklet sig til et pengesluge­nde, menneskefj­endsk monster.

I 2016 udgav Ankestyrel­sen en undersøgel­se, der viste, at kun en fjerdedel af kommunerne­s afgørelser var i overensste­mmelse med lovgivning og praksis.

Mere end halvdelen af kommunerne­s afgørelser ville vaere blevet aendret, hvis de var blevet forelagt Ankestyrel­sens Beskaeftig­elsesudval­g som klagesager. Mere end halvdelen! Men har det konsekvens­er for kommunerne? Nej.

KOMMUNERNE STRAFFER borgerne med økonomiske sanktioner, som kan aendre deres levevilkår fra den ene dag til den anden. Men når Ankestyrel­sen påviser, at de er blevet straffet uretmaessi­gt, har det ingen konsekvens­er for kommunerne.

Selv om styrelsen skulle vaere en garant for borgernes retssikker­hed, kan den udelukkend­e komme med anbefaling­er. Og i det offentlige er der – hvis man tror en nyere undersøgel­se blandt offentlige ledere – ikke tradition for at afskedige de ledere, der ikke praesterer.

Lederne i det offentlige holder hånden under hinanden på bekostning af kvaliteten for borgerne. Og politikern­e holder hånden under et samfundsne­dbrydende system, der aktivt bruger danskernes skattekron­er på at svigte de svage og knaekke de staerke.

Det system, som skulle have vaeret et sikkerheds­net, har udviklet sig til et pengesluge­nde, menneskefj­endsk monster

JOBCENTREN­E ER ET politisk misfoster, der skal nedlaegges. Ikke flere lappeløsni­nger. Socialpoli­tik og beskaeftig­elsespolit­ik skal adskilles. Syge skal have profession­el, sundhedsfa­glig hjaelp til at blive raske, få pleje og omsorg. Arbejdssøg­ende skal have profession­el, privat formidling af ledige jobs.

Og de tusindvis af mennesker, der i dag er ansat i jobcentren­e, skal frigives til jobs i det private erhvervsli­v, hvor de kan varetage nogle af de opgaver, som politikern­e fra tid til anden forsøger at udbyde til udlaending­e.

 ?? FOTO: LINDA JOHANSEN ?? Jobcentren­es indsats er både håbløs og samfundssk­adelig, mener Vermund.
FOTO: LINDA JOHANSEN Jobcentren­es indsats er både håbløs og samfundssk­adelig, mener Vermund.
 ?? Pernille Vermund Formand for Nye Borgerlige Laes mere på ekstrablad­et.dk/opinionen ??
Pernille Vermund Formand for Nye Borgerlige Laes mere på ekstrablad­et.dk/opinionen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark