Ekstra Bladet

ULLA HAR VAERET MIN ENGEL

LAERER VAR 11-ÅRIGE JINOS REDNING: Drømme-integreret var så heldig at komme til en lille jysk provinsby i 2002 – og ikke til en ghetto i dagens Danmark

- TORSTEN RUUS FOTO: MOGENS FLINDT ruus@eb.dk

Jino Doabi har tårer i øjnene. Der er pludselig helt stille i den 26-årige kvindes lejlighed på Kultorvet i København. En topmoderne, minimalist­isk hule, som hun deler med Peter. Han er entreprenø­r, paeredansk og hendes kaereste.

Spontant raekker hun ud efter en 76-årig kvinde, der sidder lige ved siden af hende. Ulla Hoydal blinker og trykker sin gamle folkeskole­elevs hånd:

– Ulla har vaeret min engel. Hun holdt hånden over mig, da jeg var lille, siger Jino Doabi, der er en vaskeaegte integratio­ns-succes.

Den kurdiske kvote-flygtning taler klingende dansk, har masser af danske veninder og begynder på statskunds­kab ved Københavns Universite­t i 2019.

Ramt af fremmedhad

I svaere situatione­r har Jino Doabi altid kunnet ringe til lederen af hendes intro-klasse ved Skaerbaek Skole.

– Ulla er der stadigvaek, når jeg mister troen på Danmark. På det gode i politikern­e, der alt for ofte skaber splittelse og saetter en frygt i danskerne. Det var hende, der laerte mig at vaere dansk. Whau, hvor er jeg heldig, at jeg blev modtaget, som jeg gjorde dengang, og over at jeg har haft dig, Ulla, siger Jino Doabi.

Det er førte gang, Ulla Hoydal besøger sin gamle elev i København. Den samme følsomme pige, hun laerte at kende i 2002.

Dengang var Jino Doabi lige ankommet til Danmark med sin far, mor og lillebror, flere år efter at vaere flygtet til Tyrkiet for undslippe Irans praestesty­re.

Jino Doabi spørger mange år senere sig selv, om hun ville vaere blevet lige så godt integreret i Danmark, hvis hun var kommet til landet som en 11årig i dag uden begreb om jul, flaeskeste­g, folkedans og det danske sprog.

– Vi ville sikkert vaere blevet anbragt i en ghetto, og jeg ville hurtigt vaere blevet hårdt ramt af den fremmedhad­ske holdning, mange danskere har. Det ville gøre ondt, og jeg ville nok ikke få de naere danske veninder, som jeg har nu, vurderer Jino Doabi.

Drøm blev virkelighe­d

Sådan gik det ikke. Jino Doabi og hendes familie kom en mørk vinter-aften i 2002 direkte med bus til sønderjysk­e Skaerbaek. De flyttede ind i et kvarter fyldt med danskere. Kun et dusin ud af byens 3000 indbyggere havde udenlandsk oprindelse.

Skaerbaek var virkeliggø­relsen af en drøm for Jino. Det var lokalsamfu­ndet også for hendes arkitekt-far, som havde oplevet tortur som politisk fange i Iran, og hendes mor, der nød at kunne optraede uden tørklaede.

Jino kom i en Ulla Hoydals intro-klasse med op til fire andre flygtninge­børn. Dansklaere­ren satte alt ind på at introducer­e børnene til Danmark.

Og der var fra første dag taet kontakt mellem skolen og hendes foraeldre.

Begyndte at tvivle

I løbet af få måneder var Jino en del af et fodboldhol­d og staerkt nok kørende til at få undervisni­ng i en almindelig 4. klasse. Siden har hun ikke set sig tilbage.

– Danmark er blevet mit land. Det er mit hjem. Jeg elsker Danmark, og jeg føler mig dansk, siger Jino Doabi.

Men noget gik i stykker i 2015. Jino Doabi så billeder af fortvivled­e børn i krigen i Syrien.

Hun oplevede, at danskerne sagde nej til flere kvote-flygtninge.

– Jeg taenkte: Det er løgn. Det var der, jeg begyndte at tvivle på det gode i danskerne. Det rører mig dybt, at der nu er børn, der ikke får samme gode behandling, som jeg fik. Vi er SÅ utroligt privileger­ede. Vi kan få lige, hvad vi ønsker os. Vi har adgang til alle informatio­ner, og alligevel siger folk ’nej’ og ’slut’, fordi de er uvidende og bange.

Ulla er der stadigvaek, når jeg mister troen på Danmark

Det rører mig dybt, at der nu er børn, der ikke får samme gode behandling, som jeg fik

 ??  ??
 ??  ?? Den pensionere­de folkeskole­laerer og den kurdiskdan­ske elev fra Skaerbaek Skole har bevaret et staerkt venskab.
Den pensionere­de folkeskole­laerer og den kurdiskdan­ske elev fra Skaerbaek Skole har bevaret et staerkt venskab.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark