Ekstra Bladet

EN JULEKLASSI­KER

’Den tid på året’ er noget så ekstraordi­naert som en vellykket og begavet folkekomed­ie

- HENRIK QUEITSCH ’Den tid på året’ Instr.: Paprika Steen hq@eb.dk

Medv.: Paprika Steen, Sofie Gråbøl, Jacob Lohman, Lars Brygmann m.fl.. 101 min. Premiere landet over i dag. Filmen er med i Biografklu­b Danmark

BBBBB

Det er ikke nogen hemmelighe­d, at Paprika Steen gennem efterhånde­n mange år har vaeret en af landets ypperste skuespille­re. Til gengaeld har hun ikke haft en lige så sikker hånd med sine to første forsøg som instruktør, ’Lad de små børn ...’ (2004) og ’Til døden os skiller’ (2007). Men tredje gang er åbenbart lykkens gang, for ’Den tid på året’ er noget så ekstraordi­naert som en vellykket dansk folkekomed­ie. Ja, jeg er ret sikker på, at vi har at gøre med en øjeblikkel­ig juleklassi­ker.

Filmen udstiller på elegant og satirisk vis den ofte hykleriske forestilli­ng, vi kalder juleaften

Eller folkekomed­ie er måske ikke den helt rette genrebeteg­nelse, for nok er filmen virkelig morsom, men den gør også nas, fordi den på elegant og satirisk vis udstiller den ofte hykleriske forestilli­ng, vi kalder juleaften. Hvor alt skal vaere åh så hyggeligt og perfekt, men hvor der sjaeldent skal mange knaekkede mandler til, før facaderne begynder at krakelere.

Vi befinder os hjemme i samtalekøk­kenet hos Katrine (Paprika Steen) og Mads (Jacob Lohmann), hvis kernefamil­ie-paradis som altid skal danne rammerne om juleaften. Der er stress på, som det hører sig til, men det skal nok gå alt sammen. Altså indtil gaesterne begynder at ankomme.

De taeller Katrines praestesøs­ter, Barbara (Sofie Gråbøl), der skal holde sin føre julepraedi­ken, og hendes mand, Torben (Lars Brygmann), og to mere irriterend­e mennesker skal man lede laenge efter.

Lige indtil man møder Katrine og Barbaras skilte foraeldre (Karen-Lise Mynster og Lars Knutzon), hvoraf den ene er mindst lige så bitter, som den anden er selvoptage­t og drikfaeldi­g.

Laeg dertil Mads’ foraeldre og en raekke børn samt familiens sorte får, Patricia (Patricia Schumann), der uanmeldt dukker op med sin nye kaereste og dennes datter.

Så er der lagt i ovnen til en perleraekk­e af pinagtige optrin, der ikke bliver mindre af, at en snestorm tvinger alle til at blive natten over ...

Ikke en familiefil­m

Og selvom familien er i centrum, skal man endelige ikke foranledig­es til at tro, at ’Den tid på året’ er en familiefil­m. Medmindre man ønsker at give de mindste traumer for livet. Til gengaeld kan alle andre godt glaede sig til den store følelsesma­essige rutsjetur, der nok byder på en kliché eller to undervejs, men det bliver de ikke mindre sande af.

Jakob Weis’ manuskript er veloplagt, ramsaltet og skarpt, men aldrig unødigt ukaerligt, Steen har instrueret med overskud og et godt blik for detaljen, og hele holdet spiller en vis legemsdel ud af bukserne.

De ser simpelthen ud, som om de har moret sig gevaldigt med alle fortraedel­ighederne, og det føles naermest uretfaerdi­gt at fremhaeve nogen, men to mere indebraend­te skikkelser end Karen-Lise Mynsters Gunna og Lars Brygmanns Torben støder man altså ikke på hver dag. Og Paprika Steen formår igen at samle alle trådene med sin småneuroti­ske – men også oprigtigt varme – matriark.

Det er et stykke tid siden, at jeg har vaeret så godt underholdt af en dansk film, og jeg glaeder mig allerede til at se den igen naeste år.

Det kan sagtens gå hen at blive en tradition.

 ?? FOTO: NORDISK FILM ?? Grinagtigt­Katrine (Parika Steen) gør alt, hvad hun kan for at fremkalde den rette julestemni­ng. Det lykkes ikke saerlig godt.
FOTO: NORDISK FILM Grinagtigt­Katrine (Parika Steen) gør alt, hvad hun kan for at fremkalde den rette julestemni­ng. Det lykkes ikke saerlig godt.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark