Ekstra Bladet

TYSKERPIGE­R OG GODHAVN-DRENGE

Redaktion: Bjarne Kristensen

-

Norges statsminis­ter, Erna Solberg, er parat til at give de norske tyskerpige­r en undskyldni­ng og måske erstatning for de overgreb, der fandt sted under og efter Anden Verdenskri­g.

Nu laeser jeg, at vores statsminis­ter, Lars Løkke Rasmussen (V), også er villig til at se på sagen. Jeg kan ikke stille mig til dommer over noget, som fandt sted for så laenge siden, da jeg ikke har oplevet tiden, men pigerne var vel villige og vidste, hvad de indlod sig på. De var altså selv skyld i de heftige følelser efter krigen.

Ud fra de bøger, jeg har laest om tiden, så skal de ikke have undskyldni­nger. Sagen er vel foraeldet, og det er ikke børn, vi taler om.

Jeg taenker på tv-filmen om børnehjemm­et Godhavn ved Tisvilde og den behandling, drengene fik med daglige ydmygelser og taesk.

Det var den omsorg, drengene fik i stedet for hjaelp. De var anbragt af mange forskellig­e årsager uden egen skyld. Disse uhyrlighed­er foregik i 60’erne, men flere af de nu voksne maend ville så inderligt gerne have en undskyldni­ng, men de fik ikke medhold, da de klagede til Østre Landsret. De fik den besked, at sagen var foraeldet. Foraeldet! Jeg forstår det ikke. Sagen om tyskerpige­rne er over 70 år gammel, men Godhavns-børnene er fra 60’erne. Hvordan vil statsminis­teren forkla- re mig forskellen på foraeldels­esbegrebet i de to vidt forskellig­e sager?

Skal nogen have undskyldni­ng og gerne en erstatning, så må det blive drengene fra Godhavn.

Tyskerpige­rnes skaebne er deres egen skyld – forelskede eller ej, de fraternise­rede med fjenden.

J. Hartmann

Gl. Holmegårds­vej 7 Hillerød

 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? Piger, der lå i med tyskere, blev kaldt feltmadras­ser. I dagene efter befrielsen i 1945 blev de udsat for folkets vrede.
FOTO: RITZAU SCANPIX Piger, der lå i med tyskere, blev kaldt feltmadras­ser. I dagene efter befrielsen i 1945 blev de udsat for folkets vrede.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark