Ekstra Bladet

Smed 44 kilo på halvandet år

- KLARA HAUBERG HANSEN

Når Tim Petersen, 36, kiggede sig i spejlet så han en glad person, skønt han måske godt vidste, at vaegten ikke helt var i den gode ende.

Han havde egentlig altid haft et sundt forhold til mad, men noget aendrede sig, da han i 9. klasse skiftede cyklen ud med en knallert.

Vaegten blev ved med at stige, men Tim var stadig glad og ville ikke indrømme, at han måske burde gøre en indsats mod tallet på vaegten. Ikke før en majdag sidste år.

– Jeg er lydmand på Tønder Amatørscen­e stod til den årlige fest og kunne maerke, at der skulle ske noget. Så jeg lavede et vaeddemål med mig selv. Jeg besluttede, at den cola jeg stod med, skulle vaere den sidste, jeg drak, fortaeller han. Og det blev det.

For mange kan et vaegttab starte ved synet af et gammelt billede eller en kommentar fra et familiemed­lem eller en taet ven.

For Tim Petersen var det en laengere periodes tanker, der pludselig kulminered­e.

– Jeg havde ikke lyst til at ende som de overvaegti­ge, jeg selv lagde maerke til på gaden, fortaeller Tim, der fra ene dag til den anden kvittede colaen, som var det, der fyldte allermest. Ofte drak han otte til ti dåser om dagen.

– Efter vaeddemåle­t med mig selv gik jeg hjem og haeldte de tre kasser, jeg havde med cola, ud i vasken.

En mental rejse

Tim havde ingen til at hjaelpe sig med vaegttabet – eller til at starte det. Så han begyndte med at omprogramm­ere sine tanker og aendre sine faste vaner, hvilket for eksempel tidligere var tage en tur til graensen efter billig slik, øl og sodavand.

– Jeg valgte også meget hurtigt at droppe smørret på brødet. Jeg kvittede faktisk al sukkerindt­ag der i starten.

Tys-tys-projekt

Den første måned aendrede han kun sin kost. Og det virkede.

– Jeg havde pludseligt tabt fem kilo, og så vidste jeg, at jeg ville tabe mig mere. Så i juni 2017, begyndte jeg også at gå.

I starten to kilometer om dagen, men langsomt trappede han op. Og det var ikke kun vaegten, der aendrede sig.

– Jeg kunne maerke, at min krop havde forandret sig. Jeg trak ikke laengere vejret som førhen. Det var faktisk en kollega, der sagde det til mig!

På seks måneder havde Tim tabt 20 kilo.

– Jeg havde bevidst ikke postet noget på Facebook eller andre steder. Jeg havde ikke brug for den der bekraeftel­se, man får fra dem, der ser, at man er i gang med sådan et projekt. Men efter at jeg var blevet 20 kilo lettere, snakkede jeg med en kammerat, der var begyndt at laegge maerke til, at jeg forandrede mig. Vi begyndte så at snakke om fitness, selvom sådan et sted førhen slet ikke sagde mig noget, siger han.

Blod sved og tårer

Men overbevist blev han og 1. november 2017 startede han i fitness i byen Højer i Sønderjyll­and, og i

december lagde Tim sit første billede på Facebook, hvor han fortalte, at han var gået i gang med sin vaegttabsr­ejse.

– Jeg blev simpelthen bombardere­t med gode beskeder. Det var blevet mørkt og koldt, så det var lige det, jeg havde brug for der.

I dag har Tim tabt 44 kilo og er nede på 124 kilo. Han kaemper stadig med at komme af med det sidste, så vaegten kan komme under de 100 kilo. Men allerede nu maerker han en glaede, som han ikke troede kunne lade sig gøre – og han er tilfreds:

– Jeg er pisse-stolt af mig selv. Jeg har gjort det hele selv; både maden og traeningen. Det har kraevet blod, sved og tårer, men det var det vaerd. I august 2018 begyndte jeg at traene i Tønder, hvor jeg bor. Deres slogan er, ’Vi traener ikke for at blive unge, men for at blive gamle’. Det kan jeg virkelig godt lide, for jeg vil gerne leve et godt, langt liv.

I dag har Tim tabt 44 kilo og er nede på 124 kilo

 ?? PRIVATFOTO ?? Tim fotografer­et i august 2014 (tv.), hvor han endnu ikke følte anledning til at gå på kur, og i dag (th.), hvor han ikke mindst glaeder sig over at kunne gå ind i en hvilken som helst forretning og købe bukser: – Det er en helt surrealist­isk følelse, for det har jeg ikke kunnet i mange år.
PRIVATFOTO Tim fotografer­et i august 2014 (tv.), hvor han endnu ikke følte anledning til at gå på kur, og i dag (th.), hvor han ikke mindst glaeder sig over at kunne gå ind i en hvilken som helst forretning og købe bukser: – Det er en helt surrealist­isk følelse, for det har jeg ikke kunnet i mange år.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark