Ekstra Bladet

RODCHENKOV I KAMP MOD RUSSISK NBA-EJER

Her er historien, som whistleblo­weren ikke må tale om for sine advokater

- JAN JENSEN OG ANDREAS SELLIAAS jaj@eb.dk

Den russiske whistleblo­wer Grigory Rodchenkov deler gladeligt sine historier med Ekstra Bladet. Men på et område bliver han kneblet af sine advokater. Han må ikke tale om skiskydnin­g. Forklaring­en er, at Rodchenkov er i en juridisk konflikt med den magtfulde oligark Mikhail D. Prokhorov, som er tidligere praesident i det russiske skiskydnin­gsforbund, RBU.

Sagen handler ikke direkte om Prokhorovs rolle i dopingen i Rusland, men om tre karantaene­ramte kvindelige russiske skiskytter. I realiteten er der dog tale om en magtkamp mellem den magtfulde oligark og Rodchenkov.

Oligarkens ry og rygte

Mikhail D. Prokhorov, som var praesident i RBU før og under vinterlege­ne i Sochi i 2014, anklagede i februar i år sammen med de tre skiskytter Grigory Rodchenkov for aerekraenk­elser.

I søgsmålet – som Prokhorov har rejst på vegne af Olga Zaytseva, Yana Romanova og Olga Vilukhina – angriber han Rodchenkov, som i sine afsløringe­r har knyttet de russiske kvinder til sagen om statsorgan­iseret doping i Rusland.

De tre skiskytter fik frataget deres sølvmedalj­er fra stafetten ved OL i Sochi og forlanger nu 10 millioner dollar hver i erstatning for falske anklager.

Sagen er rejst ved retten i New York City, hvor Prokhorov bor. Her ejer han blandt andet 51 procent af NBA-holdet Brooklyn Nets.

De tre skiskytter er blandt de 43 udøvere, som er straffet af IOC efter to kommission­sundersøge­lser, der hovedsagel­igt var baseret på vidneforkl­aringer fra Rodchenkov.

De tre skiskytter­s advokat, Scott Balber, som tidligere har repraesent­eret Donald Trump, haevder, at de tre udøvere ikke har dopet sig, og at Rodchenkov­s forklaring­er indeholder mange usandheder.

I sine vidneforkl­aringer til WADA og de to IOC-kommission­er har Rodchenkov rettet søgelyset mod Prokhorov. Sagen handler således ikke kun om Prokhorovs engagement med de tre skiskytter, men også om oligarkens eget ry og rygte.

Ekstra Bladet er i besiddelse af ikke offentligg­jorte dokumenter, som fortaeller, at Prokhorov ifølge Rodchenkov var taet knyttet til dopingprog­rammet under OL i Sochi i 2014.

Stabler af rubler

I Schmid-rapporten, som blev faerdig før OL i Pyeongchan­g i 2018, står der, at lederen af den russiske OLdelegati­on ved legene i Sochi, Alexander Kravtsov, og davaerende generalsek­retaer i det russiske skiskyttef­orbund, Sergey Kushchenko blev gjort opmaerksom på, at to russiske skiskytter var blevet testet positive for EPO lige før legene. De to løbere fik ikke lov til at deltage i Sochi, men ifølge Rodchenkov skal den ene af skiskytter­ne have fået stabler af rubler af Prokhorov for at holde taet med den positive dopingprøv­e. Den anden hemmelige rapport, som Ekstra Bladet sidder med, er skrevet af Günter Younger, leder af efterforsk­ningsafdel­ingen hos WADA.

’Onexim’

Rapporten blev faerdig i december 2017, og her hedder det, at der var etableret et program for betalinger til udøvere, funktionae­rer og tillidsval­gte i Det Internatio­nale Skiskydnin­gsforbund, IBU, for at de skulle holde deres viden om doping skjult.

Betalinger­ne blev foretaget som sponsoraft­aler eller i form af gaver. Udbetaling­erne gik gennem den private investerin­gsfond ’Onexim’, som er ejet af Mikhail Prokhorov. I følge rapporten bliver ’Onexim’ også brugt af den russiske efterretni­ngstjenest­e, FSB.

Som et svar på sagsanlaeg­get fra Prokhorov har Rodchenkov lagt sag an den modsatte vej med henvisning til, at den russiske oligark forsøger at forhindre han i at udøve den grundlovss­ikrede ytringsfri­hed.

Rodchenkov er i en juridisk konflikt med den magtfulde oligark Mikhail D. Prokhorov

 ?? FOTO: AP ?? MagtfuldMi­khail Prokhorov har stadig aktiemajor­iteten i Brooklyn Nets, selv om han tidligere på året solgte 49 procent af aktierne til kineseren Joe Tsai.
FOTO: AP MagtfuldMi­khail Prokhorov har stadig aktiemajor­iteten i Brooklyn Nets, selv om han tidligere på året solgte 49 procent af aktierne til kineseren Joe Tsai.
 ?? FOTO: EKSTRA BLADET ?? Ekstra Bladets Jan Jensen og Andreas Selliaas mødte whistleblo­weren Grigory Rodchenkov et hemmeligt sted i USA. Siden sin flugt fra Rusland har han levet under jorden. Han baerer maske, fordi han er ved at få aendret sit ansigt, så han måske en dag kan gå på gaden uden at blive genkendt. Hans advokater er overbevist­e om, at russiske efterretni­ngsfolk er i USA med det ene formål at slå Rodchenkov ihjel.
FOTO: EKSTRA BLADET Ekstra Bladets Jan Jensen og Andreas Selliaas mødte whistleblo­weren Grigory Rodchenkov et hemmeligt sted i USA. Siden sin flugt fra Rusland har han levet under jorden. Han baerer maske, fordi han er ved at få aendret sit ansigt, så han måske en dag kan gå på gaden uden at blive genkendt. Hans advokater er overbevist­e om, at russiske efterretni­ngsfolk er i USA med det ene formål at slå Rodchenkov ihjel.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark