Ekstra Bladet

SPAR 200.000 KRONER PÅ DIT REALKREDIT­LÅN

- STEEN VALGREEN-VOIGT svv@eb.dk

Har du råd til at betale lidt ekstra på dit realkredit­lån hver måned, kan du spare rigtig mange penge i det lange løb.

Er dit lån for eksempel et fastforren­tet tre procentlån, hvor du mangler at betale i 27 år, kan du spare over 200.000 kroner for hver million, du skylder.

Det kraever blot, at du laegger det om et 20-årigt lån, hvor renten i dag er nede på bare 1,5 procent.

Og det er der faktisk mange, der gør.

Totalkredi­t har analyseret naesten 10.000 låneomlaeg­ninger det seneste år, og heraf har omkring hver sjette bankkunde valgt at optage et nyt lån med en kortere løbetid end den oprindelig­e.

Penge i egen lomme

Har man lidt ekstra plads i budgettet, kan det derfor vaere en god idé at skaere ned på løbetiden

– Det er specielt attraktivt – og populaert – at forkorte til et lån med 20 års løbetid, da man kan skaere markant ned på den samlede betaling for lånet, fortaeller Jeppe Borre, chefanalyt­iker i Totalkredi­t.

– Man betaler mere i månedlig ydelse, men en større andel af ydelsen går til at afdrage på lånet og går derfor i egen lomme i form af opsparing i boligen, forklarer han.

– Har man lidt ekstra plads i budgettet, kan det derfor vaere en god idé at skaere ned på løbetiden og dermed spare penge på den lange bane, fastslår chefanalyt­ikeren.

Det er isaer boligejere, der betaler 2,5 procent eller tre procent i rente, der laegger deres lån om.

– Zoomer vi ind på de boligejere, der forkorter løbetiden, viser det sig, at omkring fire ud af fem vaelger et nyt lån med 20 års løbetid og 1,5 procent i rente, fortaeller Jeppe Borre.

– Herudover laegger omkring ti procent om til 15 års løbetid med 1,0 procent i rente, hvilket kraever endnu mere plads i budgettet, da man afvikler gaelden over en endnu kortere årraekke, men altså også sparer endnu mere.

– Og sidst vaelger cirka fem procent at laegge om til ti års løbetid med blot 0,5 procent i rente, fortaeller Jeppe Borre.

Men selv med et nyt 20årigt lån er der masser af penge at spare, viser Totalkredi­ts beregninge­r.

Tager man udgangspun­kt i et 30-årigt lån på en million kr. med 2,5 procent i rente, som blev udbetalt for tre år siden, betaler du omkring 4050 kr. efter skat om måneden, hvoraf 2170 kr. går til afdrag på lånet.

Større afdrag

Efter omlaegning­en til et 20-årigt lån med 1,5 procent i rente stiger din månedlige ydelse til 5020 kr. efter skat. Til gengaeld stiger dit afdrag til hele 3710 kr. Dermed skal du af med 970 kr. ekstra hver måned, men samtidig afdrager du 1540 kr. mere om måneden.

– At en større del af den månedlige ydelse nu går til afdrag, mens du betaler dit lån syv år hurtigere tilbage, giver dig en samlet besparelse på godt 150.000 kr. efter skat for hver million, du skylder, konstatere­r Jeppe Borre.

Der er endnu større besparelse­r, hvis du laegger om fra tre procent i rente. Her stiger ydelsen kun med 820 kr. om måneden efter skat pr. million, og du afdrager med 1710 kr. mere end før.

Over hele lånets løbetid giver det en besparelse på godt 200.000 kr.

 ?? FOTO: JENS DRESLING ?? Regn på detSkal, skal ikke? Der er mange muligheder som boligejer. En af dem er at laegge sit fastforren­tede lån om til en kortere løbetid. Der er mange penge at spare. Men ydelsen stiger.
FOTO: JENS DRESLING Regn på detSkal, skal ikke? Der er mange muligheder som boligejer. En af dem er at laegge sit fastforren­tede lån om til en kortere løbetid. Der er mange penge at spare. Men ydelsen stiger.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark