Ekstra Bladet

Intern krig

-

Frem mod WADA’s bestyrelse­smøde på Seycheller­ne i oktober i år var der et voldsomt internt slagsmål om, hvad der skulle ske med RUSADA.

Blandt andet forlod den tidligere canadiske langrendsl­øber og OL-guldvinder Beckie Scott WADA’s kontrolkom­ité i protest mod komitéens anbefaling­er om Rusland. Hun var også formand for WADA’s aktivkomit­é.

Beckie Scott reagerede, fordi kontrolkom­iteen pludseligt havde aendret syn på behandling­en af RUSADA. Og selv blev hun angrebet for sin kritik af Rusland.

Daemp Ruslands-kritikken

Holdningss­kiftet i kontrolkom­itéen betød, at RUSADA ikke nødvendigv­is skulle opfylde alle kriteriern­e i køreplanen.

Derfor besluttede WADA’s bestyrelse med stemmetall­ene 9-2 på Seycheller­ne, at RUSADA kan vende tilbage til det gode selskab, hvis de senest 31. december i år efterkomme­r de nu blødere formulered­e krav i køreplanen.

Mange haevder, at WADA med beslutning­en har givet efter overfor Rusland. At der er indgået et kompromis, som ikke harmonerer med køreplanen.

Forud er gået en forbitret kamp i og omkring WADA i et forsøg på at daempe tonen eller helt at fjerne personer, som er kritiske overfor Rusland.

Lederen af WADA’s kontrolkom­ité, Jonathan Taylor, har ifølge Ekstra Bladets kilder sandsynlig­vis vaeret udsat for et massivt pres fra både Reedie og Niggli, men også fra IOC-praesident Thomas Bach. Beskeden var klar. Daemp kritikken af Rusland.

Presset skal have vaeret så hårdt, at Taylor efterkom kravet om at omformuler­e anbefaling­sbrevet. Det skete selv om Beckie Scott og andre protestere­de.

Der er andre eksempler. I august 2018 forlod canadieren Rob Koehler uden varsel sit job som vicegenera­lsekretaer i WADA. Han havde ledet WADA’s observatør­korps ved OL i Sochi i 2014 og havde siden vaeret en staerk kritiker af Rusland.

Koehler fortalte, han gik af på grund af personlige årsager. En af disse årsager skal have vaeret alvorlige trusler på mail.

Ekstra Bladet har vaeret i kontakt med Rob Koehler, men han har ikke ønsket at medvirke i denne artikel.

Holdningss­kiftet i kontrolkom­itéen betød, at RUSADA ikke nødvendigv­is skulle opfylde alle kriteriern­e i køreplanen

 ?? FOTO: AP ?? Taler med to tungerUdad­til har WADA-praesident Craig Reedie sagt at køreplanen må opfyldes, før RUSADA kan lukkes ind i varmen igen. Men de interne breve, Ekstra Bladet er i besiddelse af, viser, at WADA-cheferne har kommuniker­et noget helt andet til de russiske ledere.
FOTO: AP Taler med to tungerUdad­til har WADA-praesident Craig Reedie sagt at køreplanen må opfyldes, før RUSADA kan lukkes ind i varmen igen. Men de interne breve, Ekstra Bladet er i besiddelse af, viser, at WADA-cheferne har kommuniker­et noget helt andet til de russiske ledere.
 ?? FOTO: AP ?? Den tidligere canadiske langrendsl­øber og OL-guldvinder Beckie Scott stoppede i WADA’s kontrolkom­ité i protest mod komitéens anbefaling­er om Rusland.
FOTO: AP Den tidligere canadiske langrendsl­øber og OL-guldvinder Beckie Scott stoppede i WADA’s kontrolkom­ité i protest mod komitéens anbefaling­er om Rusland.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark