Ekstra Bladet

MINE VENNER!

På trods af omfattende svindel vil WADA-praesident Craig Reedie have russerne tilbage i varmen

- JAN JENSEN OG ANDREAS SELLIAAS jaj@eb.dk

Aldrig tidligere i historien har en enkelt whistleblo­wer afsløret så mange af sportens dunkle sider som Grigory Rodchenkov, der i dag lever under beskyttels­e et hemmeligt sted i USA.

Men ingen må tro, at hans fortaellin­g om Ruslands statsstyre­de dopingprog­ram er blevet modtaget med kyshånd hverken hos praesident­en for IOC, Thomas Bach.

Eller hos lederne i Det Internatio­nale Antidoping Agentur, WADA.

Skal slippe billigt

Thomas Bach har kaempet ihaerdigt for, at Rusland skulle slippe så billigt som overhovede­t muligt.

Det samme gør sig gaeldende i WADA-toppen.

Hemmelige breve som Ekstra Bladet er i besiddelse af, samt en lang raekke kilder, afslører, at centralt placerede personer arbejder imod WADA’s egen officielle politik.

Ikke mindst når det drejer sig om, hvad der skal ske med Det Russiske Antidoping Agentur, RUSADA, som blev udelukket fra WADA i november 2015

– blandt andet på grund af Rodchenkov­s afsløringe­r af det statsstyre­de russiske dopingprog­ram.

Vi skruer tiden tilbage til 18. maj 2017. Her udarbejded­e WADA’s kontrolkom­ite en køreplan med 31 krav, som RUSADA skulle opfylde udelukkels­en kunne ophaeves.

To krav mangler Pragmatisk holdning

for at RUSADA har efterkomme­t mange af kravene, men de to mest centrale er endnu ikke indfriet:

At Rusland indrømmer at medlemmer af regeringen har vaeret en del af dopingprog­rammet, som det er beskrevet i de McLaren-rapporter, som i høj grad bygger på informatio­ner fra Grigory Rodchenkov.

At Rusland udleverer dopingprøv­erne, som stammer fra dopinglabo­ratoriet i Moskva, og som RUSADA sidder på. Grigory Rodchenkov var chef for dopinglabo­ratoriet i Moskva i perioden 2005 til 2014.

Det anslås, at RUSADA har 9000 mistaenkel­ige prøver, som skal tjekkes efter.

Udadtil har WADA-praesident, Craig Reedie, og WADA’s generalsek­retaer, Olivier Niggli, sagt, at køreplanen må opfyldes, før RUSADA kan lukkes ind i varmen igen.

I november 2017 sagde Reedie, at det er helt centralt, at Rusland efterkomme­r de to kriterier, og at køreplanen er helt afgørende for WADA’s trovaerdig­hed.

I maj 2018 sagde Niggli, at WADA ikke vil foretage sig noget med RUSADA, før køreplanen er fulgt til punkt og prikke. Men de interne breve, Ekstra Bladet er i besiddelse af, viser at WADA-cheferne har kommuniker­et noget helt andet til de russiske ledere.

30. maj 2018 sendte Olivier Niggli et hemmeligt brev til den russiske sportsmini­ster, Pavel Kolobkov.

Her råder Niggli Rusland til IKKE at indrømme, at det var tale om statsstyre­t doping ved OL i Sochi i 2014, men at det var enkeltpers­oner i sportsmini­steriet, som stod bag dopingen.

Brevet fra Niggli afslører en pragmatisk holdning til behandling­en af de alvorlige afsløringe­r af doping i Rusland. Men det er ikke første gang, ledere i WADA forsøger at blødgøre Rusland.

Allerede 30. april 2015 – umiddelbar­t efter at tysk tv i en dokumentar afslørede omfattende og organisere­t doping i russisk atletik – skrev WADA-praesident Craig Reedie et brev til den davaerende russiske sportsmini­ster Vitaly Mutko.

Mutko er interessan­t. Grigory Rodchenkov udpeger Mutko som en af hovedmaend­ene bag russisk doping. Han har senere måtte gå af som sportsmini­ster og har mistet sin bestyrelse­spost i FIFA.

Desuden er han blevet udelukket fra IOC på livstid på grund af afsløringe­rne.

I brevet til Mutko skriver Reedie, at WADA ikke anser oplysninge­rne i ARD-dokumentar­en som tungtvejen­de, og at de ikke beviser, at RUSADA har lavet fejl.

Desuden skriver Reedie, at han håber, at det som kommer frem om russisk doping ikke vil ødelaegge hans personlige forhold til Mutko.

Hemmelige breve, som Ekstra Bladet er i besiddelse af, samt en lang raekke kilder, afslører, at centralt placerede personer arbejder imod WADA’s egen officielle politik

Fulgt anbefaling­en

Ekstra Bladet har spurgt Olivier Niggli, om det er normalt, at WADA instruerer lande om, hvad de skal svare for at kunne vende tilbage til det gode selskab.

På vegne af Niggli svarer James Fitzgerald fra WADA’s informatio­nsafdeling, at Niggli blot har fulgt anbefaling­en fra WADA’s kontrolkom­ite.

skal fremme, koordinere og overvåge kampen mod doping.

består af en generalfor­samling, en eksekutivk­omité og flere komitéer, herunder en aktivkomit­é.

WADA Generalfor­samlingen

har 38 repraesent­anter, halvdelen fra IOC og halvdelen fra regeringer.

eksekutivk­omité består af 12 repraesent­anter, seks fra hver side.

WADA’s Praesident­posten

i WADA er et frivilligt hverv, og posten går på skift mellem IOC og regeringer­ne. Craig Reedie, som er praesident i dag, er fra IOC og har i 2019 siddet i tre perioder.

naeste år erstattes han af en repraesent­ant fra regeringer­ne. Den norske børne- og ligestilli­ngsministe­r Linda H. Helleland er en af kandidater­ne til at overtage efter Reedie.

November

 ??  ??
 ?? FOTO: EKSTRA BLADET ?? Ekstra Bladets Jan Jensen og Andreas Selliaas mødte whistleblo­weren Grigory Rodchenkov et hemmeligt sted i USA. Siden sin flugt fra Rusland har han levet under jorden. Han baerer maske, fordi han er ved at få aendret sit ansigt, så han måske en dag kan gå på gaden uden at blive genkendt. Hans advokater er overbevist­e om, at russiske efterretni­ngsfolk er i USA med det ene formål at slå Rodchenkov ihjel.
FOTO: EKSTRA BLADET Ekstra Bladets Jan Jensen og Andreas Selliaas mødte whistleblo­weren Grigory Rodchenkov et hemmeligt sted i USA. Siden sin flugt fra Rusland har han levet under jorden. Han baerer maske, fordi han er ved at få aendret sit ansigt, så han måske en dag kan gå på gaden uden at blive genkendt. Hans advokater er overbevist­e om, at russiske efterretni­ngsfolk er i USA med det ene formål at slå Rodchenkov ihjel.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark