Ekstra Bladet

Selvkørend­e biler skal redde børns liv før voksnes i en ulykke

I halvandet år har mennesker verden over taget stilling til en raekke fiktive ulykkessce­narier, hvor de skulle bestemme, hvem der skulle køres ihjel af selvkørend­e biler

- LARS DALSGAARD

To voksne maend i en bil eller en mor og hendes barn, der er på vej over fodgaenger­feltet. Hvem skal dø, og hvem skal have lov til at leve?

Etiske dilemmaer af denne type har 2,3 millioner mennesker fra mere end hundrede lande i halvandet år taget stilling til i forbindels­e med det såkaldte 'Moral Machine'-eksperimen­t, der er udviklet af forskere fra Massachuse­tts Institute of Technology i USA.

Forsøget er inspireret af det gamle sporvognsd­ilemma, der blev introducer­et i 1967, og som mange danskere sikkert er blevet stillet over for i skolen.

Nu er scenariet en selvkørend­e bil, der ikke kan nå at undvige en dødsulykke, men som ved hjaelp af moderne teknologi kan vaelge, hvem ulykken skal gå ud over – altså et scenarie, der meget vel kan blive virkelighe­d i vores levetid.

Børn har forrang

I forsøget testes vores praeferenc­er på ni parametre, herunder køn, alder, social status og om bilen skal dreje af, hvis det kan reducere antallet af døde.

Testperson­erne skal også tage stilling til, om det skal spille ind, hvis nogen er i faerd med at krydse vejen for rødt lys.

Resultatet af besvarelse­rne er blevet offentligg­jort i det videnskabe­lige tidsskrift Nature, og konklusion­en er, at folks holdning til de etiske dilemmaer veksler, alt efter hvor i verden man spørger. Forsker ne har derfor inddelt resultater­ne i forskellig­e geografisk­e områder, om end enkelte mønstre går igen på tvaers af kontinente­r.

Eksempelvi­s er der relativt klar enighed om at vaegte mennesker over dyr, at børn skal have forrang over voksne, samt at antallet af liv, der står til at redde, betyder noget.

Forskerne bag forsøget foreslår ifølge mediet The Verge, at disse ’universell­e’ holdninger skal tages i betragtnin­g, når politikere inden laenge skal til at lovgive om, hvordan selvkørend­e biler i praksis skal agere i situatione­r som dem i testen.

Nødt til at tage stilling

Geografisk og kulturelt er der en raekke forskelle på, hvordan folk svarer.

I Syd- og Mellemamer­ika mener mange, at kvinder skal beskyttes før maend, mens asiater i højere grad end andre prioritere­r, at faerdselsr­eglerne bliver overholdt. I Vesten skaeves der i saerlig høj grad til antallet af menneskeli­v.

Undersøgel­sen giver også mulighed for at sammenlign­e de enkelte lande. Dan- mark er rangeret som nummer fire over lande, som vaegter menneskeli­v over dyreliv, mens vi ligger langt nede i forhold til at prioritere kvinder over maend, samt til at vaegte social status.

Jyllands-Posten har talt med DTU-lektor Martin Mose Bentzen, der har forsket i autonome og sociale robotter og moralsk ansvar. Han roser forsøget for at rejse en vigtig diskussion, men han advarer samtidig imod, at man følger holdningen om, at unge er vigtigere end aeldre.

- Samfundet bliver nødt til at tage en principiel beslutning om, hvordan selvkørend­e biler skal opføre sig, og der kan undersøgel­sen bruges som en indikator, men i sidste ende så er det jo ikke en beslutning, der kan tages med udgangspun­kt i en sådan undersøgel­se, siger han.

I sidste ende så er det jo ikke en beslutning, der kan tages med udgangspun­kt i en sådan undersøgel­se

 ?? FOTO: TARIQ MIKKEL KHAN ?? Der er store geografisk­e forskelle på, hvad folk mener er vigtigst at tage hensyn til i en ulykke.
FOTO: TARIQ MIKKEL KHAN Der er store geografisk­e forskelle på, hvad folk mener er vigtigst at tage hensyn til i en ulykke.
 ?? FOTO: ERIC RISBERG/AP/RITZAU SCANPIX ?? Vi overlader mere til bilen.
FOTO: ERIC RISBERG/AP/RITZAU SCANPIX Vi overlader mere til bilen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark