Ekstra Bladet

GADENS FOLK ER B

JAGET VILDT: Hjemløse kan risikere at få bøder og forbud mod at opholde sig i byen

- JACOB HØNGAARD JENSEN FOTO: JONAS OLUFSON jaje@eb.dk

De bliver mest mødt med kaerlighed, små almisser og gaver af danskerne.

Nogle få gange bliver de spyttet efter, bestjålet, eller der bliver tisset få meter fra deres soveplads i byen, når folk har fået for meget at drikke en lørdag nat.

Nu får gadens folk, de hjemløse, endnu en udfordring i det benhårde vinterliv. De bliver jagtet af politiet, hvis de sover på gaden.

Vaekket af betjent

For nylig fik 52-årige André Christians­en en bøde på 1000 kroner for at ligge og sove på gaden om natten, og tre måneders forbud mod at opholde sig i Københavns Kommune. Sagen har vaeret omtalt en del i medierne.

I går fandt Ekstra Bladet hans kammerat Morten ved Nørreport Station. Han lå ved siden af André Christians­en ved Rundetårn den nat, hvor de blev vaekket af en ung betjent omkring kl. 04 om morgenen.

Vi bliver vaekket og bedt om at pakke sammen

– Vi bliver vaekket og bedt om at pakke sammen. Og vi fik en bøde på 1000 kroner for zoneforbud­det. Jeg har e-Boks, og kan åbne den og vise mine offentlige papirer. Derfor får jeg lov at blive ved vores ting, siger Morten, der ikke ønsker sit fulde navn frem.

Med på stationen

Kun André Christians­en blev taget med på politistat­ionen den nat. Men begge er nu blevet bedt om at forlade Københavns Kommune.

Alligevel møder vi Morten ved Nørreport Station i København i går eftermidda­g.

For det er her, han har sit netvaerk, og andre hjemløse har hjulpet ham med at finde steder at sove. Han har ikke vaeret hjemløs saerligt laenge.

– Jeg fik lov at sove ved ham André og hans hund Odin. Der blev en rytme, hvor vi stod op om morgenen og sagde godmorgen og fik en kop kaffe, og vi passede på hinandens ting. Og gik på toilet og skiltes til hver vores dagligdag med hver vores mål.

– Jeg tog ud på avisen (Hus Forbi, red.) Tog et bad derude, barberede mig og fik noget at spise. Smurte madpakke, købte aviserne og tog op og solgte, siger Morten.

Livskvalit­et

Så tog han tilbage til Nørreport mellem 16 til 18 og gjorde klar til aftenen med at folde nogle ting, man kunne sidde på. Ved 19-20 tiden gjorde de ’senge’ klar og først ved 22-23 tiden lagde de sig ned og sov.

– Det var livskvalit­et for mig. Det var tryghed for mig at komme hen til André der. Hvor jeg kunne stole på en mand, som guidede mig. Det var et virvar på de herberg, siger Morten.

Han bad den unge betjent definere ordene, at de havde slået ’lejr’ den nat, hvor de blev vaekket ved Rundetårn. Han fik at vide, at det var på grund af det pap, de lå på.

– Vi talte paent, og det blev til, at han sagde, at det var det pap, og sådan var loven. Og det er også korrekt jo, lyder det fra Morten. Pr. 1. april 2017 kunne hjemløse få en bøde, hvis de lavede lejre, der kunne gøre folk i området utrygge.

Kort efter vedtog regeringen, at politiet sammen med bøden kunne lave et zoneforbud på 400 eller 800 meter. Zoneforbud er et område, hvor den hjemløse ikke må opholde sig.

1. juli 2018 blev zoneforbud­det aendret, så det nu kan gaelde for en hel kommune. Hjemløse kan herefter bortvises fra den kommune, hvor de har sovet i en lejr.

Kilde: Gadejurist­en og retsinform­ation.dk

 ??  ?? Usikker tilvaerels­e
Usikker tilvaerels­e

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark