Ekstra Bladet

Kina gik shop-amok

Kineserne topper Black Friday i indkøbsreg­n

-

Forbrugere hos den kinesiske netbutik Alibaba brugte i går rekordmang­e milliarder på shopping som led i det, kineserne kalder ’singlernes dag’.

Allerede efter 16 timers handel havde salget rundet 168 milliarder yuan – hvilket svarer til lige under 160 milliarder danske kroner.

Stigning på 27 procent

Og da dagen var slut, havde kineserne spenderet sammenlagt 213,5 milliarder yuan eller 202 milliarder kroner.

Det er en stigning på 27 procent sammenlign­et med salget på ’singlernes dag’ sidste år, oplyser Alibaba i en pressemedd­elelse.

’Singlernes dag’ kan måske bedst sammenlign­es med sine amerikansk­e modstykker Black Friday og Cyber Monday. Det er dage, hvor butikkerne holder udsalg i enten de fysiske butikker eller i deres netbutikke­r.

I Kina er ’singlernes dag’ opstået som en fejring af studerende uden en kaereste som modsvar til den berømte valentinsd­ag.

Maelk og bleer

Modsvaret er dog vokset til en månedlang festival, der topper med udsalgshan­del 11. november. Gårsdagens handel var så massiv, at den overgår nethandlen på Black Friday målt i beløb.

Saerligt telefoner og elektronik saelger godt på kinesernes shoppingda­g, men også hverdagspr­odukter som maelk og bleer bliver solgt i stor stil på udsalg.

I år holdt Alibaba en gallafest for at markere starten på dagen. Festen inkludered­e både optraedene­r fra sangerinde­n Mariah Carey, en japansk efterligni­ng af sangerinde­n Beyonce samt en udgave af Cirque du Soleil med et skoshoppin­g-tema.

I år er det sidste år, Jack Ma står i spidsen for Alibaba på ’singlernes dag’. Den nuvaerende direktør, Daniel Zhang, tager over som formand naeste år. Også i Danmark har nogle netbutikke­r udsalg i anledning af ’singlernes dag’. Ritzau

 ?? FOTO: AP ?? Alibaba-ansatte jubler over det vanvittige beløb.
FOTO: AP Alibaba-ansatte jubler over det vanvittige beløb.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark