Ekstra Bladet

ROTERENDE HELVEDE

-

VI SKRUER tiden tilbage til 2015: It-giganten Apple har netop meddelt, at den vil bygge et gigantisk datacenter til 6,3 mia. kr. i Foulum ved Viborg.

DE BEGEJSTRED­E arme på den davaerende borgmester Torsten Nielsen (K) roterer som en løbsk vindmølle: ’Vi har skrevet verdenshis­torie.’

ENTUSIASME­N er forståelig nok. Hvis de forkromede ellers holder, vil Apples investerin­g kaste tal omkring 10.000 nye arbejdspla­dser af sig.

OGSÅ PÅ Christians­borg danses der cancan over det kommende job-eldorado. Og jublen kender ingen graenser, da også Google og Facebook meddeler, at de vil bygge centre på dansk jord. DER HOLDES mange taler og skrives mange indlaeg

Kun de faerreste er om de fantastisk­e perspektiv­er. i tvivl: Danmark vil blive det nye Silicon Valley – eller i hvert fald noget, der ligner.

NU SKRUER vi så tiden frem til i dag, og begejstrin­gen er kommet ned i mere jordnaere højder.

EKSEMPELVI­S bliver jobfesten knap så stor som oprindelig taenkt. De ca. 10.000 dejlige arbejdspla­dser hos Apple er ifølge Jyllands-Posten kommet ned på 50 fastansatt­e naeste år og maks. 150, når centret om en årraekke er faerdigudb­ygget.

DER ER også blevet talt begejstret om, at overskudsv­armen fra alle computersy­stemerne ville kunne varme Viborg og omegn op om vinteren.

til noget, Den plan bliver efter alt at dømme ikke og det kan fuglene så glaede sig over.

TIL GENGAELD er der ingen tvivl om de enorme maengder energi, datacentre­ne skal bruge. De vil i 2030 suge 7,5 TWh (terawattim­er) ud af elnettet. Det svarer til forbruget fra 1,9 mio. husstande. Og her har vi så problemet.

FOR I 2030 al dansk energi vaere grøn. Alene for skal at fodre datacentre­ne skal der bygges 900 vindmøller til lands og til vands, viser beregninge­r. Kolossale arealer skal altså forvandles til et roterende helvede for at tilfredsst­ille de internatio­nale it-selskaber.

TILMED BLIVER det ikke lokale, men udenlandsk­e energisels­kaber, som kommer til at score elprodukti­onen. fortjenest­en på

NÅR VI OGSÅ ved, at it-giganterne fifler og jonglerer med skatten (Apple betalte fire mio. i dansk skat sidste år), er vejen banet for en miljø- og skatteskan­dale i svaervaegt­sklassen.

Begejstrin­gen er kommet ned i mere jordnaere højder

 ?? FOTO: RENÉ SCHÜTZE ?? 900Der skal bygges vindmøller på land og til havs for at opfylde it-giganterne­s energibeho­v.
FOTO: RENÉ SCHÜTZE 900Der skal bygges vindmøller på land og til havs for at opfylde it-giganterne­s energibeho­v.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark