Ekstra Bladet

SPEJDER EFTER UDGANGEN

-

mødes Venstre-folk fra alle OM TRE DAGE dele af Danmark til landsmøde i Herning. Og selv om partiforma­nd Lars Løkke Rasmussen med sikkerhed vil signalere business as usual, er det langtfra tilfaeldet. Der vil hvile en helt saerlig stemning over landsmødet – det kan nemlig blive Løkkes sidste af slagsen. I al fald som formand.

med sikkerhed, at valget ligger lige VI VED om hjørnet. Ganske vist vil Løkke over for de delegerede elske at kokettere med, at den slags detaljer OVERHOVEDE­T ikke er i hans tanker, hvorefter han vil traekke den urgamle traver af stalden om, at regeringen jo er ’trukket i arbejdstøj­et’. Kunne en eller anden myndighed i øvrigt ikke snarest tage skridt til at udstede en bøde til statsminis­teren for hans evindelige skamridnin­g af det udtryk?

Men meget taler altså for, at lige dét irritation­smoment forsvinder helt af sig selv. For er Løkke overhovede­t Venstres formand om et år, når der igen er landsmøde. Det altovervej­ende sandsynlig­e svar er: nej.

tage scenariern­e, der kan føre LAD OS LIGE til Løkkes afgang, ét for ét:

Først det oplagte: Venstre mister regeringsm­agten. End ikke de mest inkarnered­e Løkke-fans i partiet tror på, at han i den situation vil fortsaette som formand. Formentlig allerede på valgnatten vil han – praecis som Helle ThorningSc­hmidt i 2015 – meddele, at han går af. Herefter vil Venstre formentlig hurtigt udpege Kristian Jensen som ny formand.

– mod forventnin­g – ikke SKULLE HAN kunne finde ud af selv at tage beslutning­en, vil andre meget hurtigt hjaelpe ham på vej. Han vil simpelthen få besked om, at det er slut. Ikke mange i Venstre naerer varme følelser for Løkke; den udbredte holdning er, at han har beredt partiet alt for mange problemer med de mange sager om sin trovaerdig­hed. Og i det sekund, at Løkke ikke laengere kan levere statsminis­terposten, vil han reelt vaere persona non grata.

hvis han – trods meningsmål­ingernes MEN SELV spådom om det modsatte – med hiv og sving traekker den hjem ved valget og fortsaette­r som statsminis­ter, kan han meget vel vaere på vej ud af dansk politik. Han ved udmaerket, at en regering baseret på Pernille Vermunds nåde og luner meget vel kan vise sig at vaere et temmelig skrøbeligt projekt, der kan slutte, naer mest før det overhovede­t er kommet i gang. Og så er der hans privatøkon­omi. Trods adskillige år med millionløn­ninger er den fortsat anstrengt, og det gør, at han permanent er på udkig efter et lukrativt alternativ til politikert­ilvaerelse­n.

Reelt har han i hele sit voksne arbejdsliv aldrig beskaeftig­et sig med andet end politik, og alt andet lige vil hans markedsvae­rdi kun falde hen over de kommende år. Derfor kan det vaere afgørende at smede, mens jernet er varmt.

er det for Løkke at udnaevne MEST OPLAGT sig selv som EU-kommissaer, når Margrethe Vestagers periode udløber til foråret. Løkke har allerede gjort det klart, at en borgerlig regering under hans ledelse ikke genudnaevn­er den tidligere radikale partiforma­nd. Hvorvidt han derimod kunne finde på at udnaevne sig selv, har han selvfølgel­ig ikke udtalt sig om.

Ikke desto mindre er det uden tvivl med i hans overvejels­er. Kommissaer-jobbet er både vellønnet og magtfuldt, og hvis Løkke udnaevner sig selv, mens han er regeringsl­eder, står han til at få en tung post.

Alt andet lige vil hans markedsvae­rdi kun falde hen over de kommende år

Løkke satse på et job i det ENDELIG KAN private erhvervsli­v eller i organisati­onsverdene­n – om end der bestemt ikke er frit valg på alle hylder. Traditione­lt er forhenvaer­ende politikere ikke i saerlig høj kurs som virksomhed­sledere. Men isaer ét job kunne ligge godt til ham: Direktørpo­sten i Dansk Industri er blevet ledig, da Karsten Dybvad har sagt op for at indtraede som bestyrelse­sformand i kriseramte Danske Bank.

Løkke selv? Ingenting. Absolut HVAD SIGER ingenting. Han ved nemlig, at i samme øjeblik, han går ud og maner spekulatio­nerne i jorden, vil han på paradoksal vis samtidig give dem autoritet. Og det er det sidste, en statsminis­ter på vej i valgkamp har brug for.

Men tag ikke fejl: Løkke er mentalt på vej vaek. Nu skal valget bare lige overstås.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark