Ekstra Bladet

Der skal ske noget

- TORSTEN RUUS ruus@eb.dk

’Rødstrømpe’ kan man ikke beskylde Tysklands justitsmin­ister for at vaere.

Men den garderhøje 49årige SPD-profil, Katarina Barley, vil ikke laengere finde sig i, at andelen af kvindelige medlemmer af den tyske Bundestag i løbet af få år er styrtdykke­t til mindre end en femtedel, og at kvindelige politikere efter hendes mening ofte må tåle ’en nedvaerdig­ende behandling’.

Det afslører hun i Bild Am Sonntag og Der Spiegel Online i forbindels­e med 100 års-jubilaeet for kvinders valgret i Tyskland.

– Der sidder ofte et hav af grå jakkesaet. Skal det aendre sig, kan det nok kun lade sig gøre igennem en aendring af valgrets-reglerne, mener Katarina Barley.

Lige kønsfordel­ing, tak

Justitsmin­isteren vil nu gå i direkte forhandlin­ger med CDU om en reform af valgrets-reglerne, som kan sikre en mere ligelig kønsfordel­ing. Hendes ambition er, at mindst hver tredje tyske parlamenta­riker skal vaere kvinde.

Konkret foreslår Katarina Barley, at tyskerne ligesom i Frankrig stiller krav om, at kandidatli­sterne skal veksle ligeligt mellem maend og kvinder, eller at der i hver enkelt valgkreds gennemføre­s direkte valg til to sideordned­e kandidater af hvert køn.

Katarina Barley vurderer, at den skaeve kønsfordel­ing i parlamente­t også har den bivirkning, at kvindelige politikere bliver

Når kvinder taler i parlamente­t hører jeg ofte fornaermen­de bemaerknin­ger om kvinders stemmeføri­ng og udseende

diskrimine­ret og ’behandles mere brutalt og klart mere uretfaerdi­gt’ end maendene.

– Når kvinder taler i parlamente­t hører jeg ofte fornaermen­de bemaerknin­ger om kvinders stemmeføri­ng og udseende - isaer fra Alternativ­e für Deutschlan­d (nationalko­nservativt parti, red.). Der findes stadigvaek mandegrupp­er, hvor det er god tone at nedgøre kvinder, siger Katarina Barley.

Høje haele er god politik

Justitsmin­isteren i Angela Merkels koalitions­regering har selv erfaret, at det som kvinde i politik betaler sig at gøre sig umage med sin fremtoning og påklaednin­g:

– Enhver kvinde må naturligvi­s klaede sig, som hun vil. Men jeg holder af sko med høje haele, og jeg må aerligt indrømme, at det er politisk praktisk. Det er jo altid en god begyndelse at vaere i øjenhøjde med svaere samtalepar­tnere.

Katarina Barley har netop indvillige­t i at stille op som sit partis spidskandi­dat til naeste års Europaparl­amentsvalg.

 ?? FOTO: AP ?? – Der sidder ofte et hav af grå jakkesaet, mener Katarina Barley.
FOTO: AP – Der sidder ofte et hav af grå jakkesaet, mener Katarina Barley.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark