Ekstra Bladet

USAEDVANLI­GT BESØG

Flipper boltrer sig i havnen En delfin har lagt vejen forbi Aalborg

- LOUISE SVANE PEDERSEN FOTO: RENÉ SCHÜTZE – Hvad er delfinens chancer for at klare sig, hvis den ikke finder tilbage? – Kunne sådan en delfin ikke godt blive lidt ensom i Aalborg, det er jo et flokdyr? – Så vi håber på, at den finder tilbage til sin flo

Indbyggern­e i Aalborg har de seneste par dage måske troet, at de har set syner, når de har set en glad lille delfin hoppe lystigt rundt i vandet ved havnen. Men den er god nok. Der er en delfin løs i Aalborg Havn.

Seniorfors­ker ved Aarhus Universite­t Jonas Teilmann har ikke selv set den omtalte delfin, men han fortaeller til Ekstra Bladet, at det er usaedvanli­gt, at man ser dem i Danmark.

– Normalt lever de almindelig­e delfiner ude i Atlanterha­vet. Typisk fra Den Engelske Kanal ved Irland og ellers sydpå ud mod Biscayen. De kan godt besøge danske farvande ude i Nordsøen, og en sjaeldent gang i de indre farvande. Men at de kommer helt ind i Limfjorden, det har jeg ikke hørt om før, siger Jonas Teilmann.

Kan godt klare sig

Ifølge Jonas Teilmann vil delfinen sagtens kunne klare sig og finde hjem. Er den syg, vil der vaere en risiko for, at den ender sit liv oppe på stranden.

– Kan man hjaelpe sådan en delfin ud, hvor den hører til?

– Ikke på anden måde end ved at fange den og sejle den ud for at saette den løs, hvor den hører til. Men det vil jeg ikke anbefale, for de her delfiner bliver meget let stressede. Der er eksempler på, at de dør om bord på skibet, eller hvis man har forsøgt holde dem i fangenskab, at det ikke lykkedes. Det er ikke en delfinart, man kan have i fangenskab eller få til at yngle. De er vant til at have frihed og vaere ude på de store have, så man skal lade dem vaere, hvor de er.

– Der kan vaere masser at leve af der, så det kan vaere, at det ikke er et problem. Måske kan man have glaede af den i Aalborg i laengere tid. Det kan også vaere, at den forsvinder i løbet af nogle få dage, forhåbentl­ig ud i Kattegat. Hvis den først forvilder sig ind i Limfjorden, kan den få svaert ved at finde ud igen.

– De er flokdyr, men vi har faktisk eksempler på i de danske farvande, at der har vaeret enlige delfiner i laengere tid, og de kan godt få selskab af marsvin. De kan også blive forelskede i en bestemt båd, der tit kommer forbi. Det kan også vaere en bøje, så ligger den altid ved den samme bøje. Det lyder lidt ensomt, hvis man skal vaere ven med en bøje. Der er eksempler på, at de har levet i vores farvande på den måde, og at de så pludselig er vaek. Forhåbentl­ig har de fundet tilbage til deres flok ude i det store åbne hav.

De er vant til at have frihed og vaere ude på de store have, så man skal lade dem vaere, hvor de er

– Det ville vaere en måde at vide, hvor den er, så mange mennesker kan tage ud og nyde den i det naeste stykke tid, siger Jonas Theilmann.

 ??  ?? Hvor er den bare (del)fin– Måske kan man have glaede af delfinen i Aalborg i laengere tid, siger seniorfors­ker Jonas Teilmann.
Hvor er den bare (del)fin– Måske kan man have glaede af delfinen i Aalborg i laengere tid, siger seniorfors­ker Jonas Teilmann.
 ??  ?? Delfinen har vaeret i Aalborg de seneste par dage.
Delfinen har vaeret i Aalborg de seneste par dage.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark