Ekstra Bladet

SIDSTE HUS HOLDER

ALLE ANDRE ER REVET NED: Den røde villa overlever bulldozere og gravemaski­ner – men snart bliver det omringet

- MORTEN NØHR MORTENSEN FOTO: ERNST VAN NORDE

Det er et spøjst syn, der rammer en, når man kører ad Randersvej i Aarhus. Lige over for McDonald’s ligger en stor, pløret mark, der i løbet af det sidste år har vaeret skueplads for udviklinge­ns drøje øksehug. Hus efter hus er faldet, men ét holder stand. Den røde murermeste­rvilla fra 1933 bliver stående.

Selvom det er et paent, gammelt hus – og en bemaerkels­esvaerdig overlevels­e – så er det ikke alle, der synes, at det skulle skånes.

Maerkeligt

– Det er lidt maerkeligt. Nu skal der vaere et helt nyt, spaendende boligområd­e, og der er vaeltet masser af huse. Og så beslutter man at bevare ét enkelt hus. Hvorfor? Hvorfor vaelter man ikke bare lortet?

It-konsulent Frank Sørensen bor selv i området, og han er ikke ene om at undre sig. Synet, der rammer en fra Randersvej, får langt de fleste til at taenke – er det her en fejl?

Men det er ikke en fejl. Vi møder projektets arkitekt Freddie Eriksen på stedet. Han er en høflig mand – så han bruger ikke ordet fejl. I stedet kalder han det ensomme røde hus for et ’kompromis’.

– Der skulle jo findes en løsning. Aarhus Kommune ville have bevaret et af fire bevaringsv­aerdige huse. Og det blev så det her, fordi de andre tre ville ligge i vejen for hele projektet, fortaeller Freddie Eriksen, indehaver af Eriksen Arkitekter.

Sammen med Ulrik Poulsen fra projektudv­iklingssel­skabet Kaup i Skanderbor­g står de to bag det kommende boligområd­e med naesten 200 lejlighede­r. Det bliver helt sikkert flot, men der er et stykke vej endnu. En af Freddie Eriksens medarbejde­re kommer gående fra det gamle, røde murstenshu­s. Hun har mudder langt op ad anklerne, fordi hun har måttet forcere gravemaski­nernes store huller på sin vej. Anderledes fint er fodtøjet hos Ulrik Poulsen, da han ankommer i en flyder af en BMW. Fodtøjet er skinnende som hans smil.

– Jeg ville jo gerne have haft huset vaek. Men nu ligger det der. Det bliver sat i stand, så det skal nok blive godt, selvom det ikke rigtig passer ind, siger han.

Faktisk kan det ende med, at det røde hus bliver et af områdets mere attraktive. Det kommer til at ligge som spejl fra gamle tider midt i en raekke af moderne halvanden-etagers raekkehuse. Murvaerket får nye fuger, og der bliver lagt nyt tegltag. Den murede frise, der gør huset specielt – og nok eneste grund til, at det er bevaringsv­aerdigt – bliver shinet op.

– Og så bliver det gennemgrib­ende renoveret indvendigt. Alt bliver nyt og ført op til moderne standard, lyder det fra Freddie Eriksen.

Han oplyser, at det faerdigren­overede huset vil bliver lejet ud til markedspri­s – omkring 15.000 kroner om måneden.

Det bliver sat i stand, så det skal nok blive godt, selvom det ikke rigtig passer ind

 ??  ?? Det lille hus på praerienDe­t røde hus står helt alene nu og skutter sig i vinden. Men det får snart nye naboer.
Det lille hus på praerienDe­t røde hus står helt alene nu og skutter sig i vinden. Men det får snart nye naboer.
 ??  ?? Arkitekt Freddie Eriksen og Ulrik Poulsen står bag projektet ved Randersvej. Det forventes at stå faerdigt om to år.
Arkitekt Freddie Eriksen og Ulrik Poulsen står bag projektet ved Randersvej. Det forventes at stå faerdigt om to år.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark