Ekstra Bladet

HÅRD KAMP FOR EN BREXITAFTA­LE

- Ritzau

Premiermin­ister Theresa May har sikret sig opbakning i sin regering til det udkast til en brexitafta­le, forhandler­e fra EU og Storbritan­nien er enedes om. Det sagde i aftes efter et fem timer langt regeringsm­øde i London.

– Med denne aftale lever vi op til det, de britiske vaelgere stemte for i 2016, sagde Theresa May foran indgangen til sin embedsboli­g i Downing Street.

Hun anerkendte, at der stadig er lang vej igen, før der ligger en endelig aftale.

– Dette er et vigtigt skridt, der giver os mulighed for at se fremad og formulere en endelig aftale.

Meget splittet

Sidst på dagen i går samledes konservati­ve ministre for at diskutere aftaleudka­stet, og premiermin­isteren fortaeller, at maratonmød­et var praeget af ’langvarig og passionere­t’ debat.

Ifølge det britiske medie Sky News var regeringen ’meget splittet’ på mødet.

Sky News’ korrespond­ent siger ifølge nyhedsbure­auet Reuters, at naesten 10 ministre var imod.

Hvis det står til troende, vil det vaere taet på halvdelen af regeringen­s ministre, der – i hvert fald som udgangspun­kt – ikke ville bakke op om aftaleudka­stet.

Aftaleudka­stet er intet mindre end 585 sider langt og indeholder elementer, der straekker sig fra graensepro­blemer i Nordirland til medlemskab af EU’s toldunion.

Forud for mødet havde flere medier spekuleret i, at flere pro-brexit-ministre kunne finde på at traekke sig i protest mod aftalen, der er et kompromis mellem Storbritan­nien og EU.

Tager afstand

Naeste skridt bliver at praesenter­e en samlet aftaleteks­t til det britiske Underhus, der så skal stemme om, hvorvidt man vil gå videre med aftalen.

Her kan Theresa May få endog meget svaert ved at få vedtaget aftalen. I store dele af hendes parti er der flere, der har udtalt sig kritisk om de dele af aftalen, der allerede har set dagens lys.

Også de konservati­ves koalitions­partner i Underhuset, nordirske DUP, tog kort tid efter Mays erklaering afstand fra aftaleudka­stet ved at henvise til Mays egne udtalelser fra sidste år.

– For at bruge hendes ord, så er ingen aftale bedre end en dårlig aftale. Og det her er en rigtig dårlig aftale, siger naestforma­nd i partiet Sammy Wilson til BBC.

Aftalen skal også godkendes i de øvrige 27 EU-lande og ratificere­s i EU-Parlamente­t.

Briterne udtraeder efter planen af EU ved midnat 29. marts naeste år.

Det her er en rigtig dårlig aftale

 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? Pyha, så nåede vi så langt – Med denne aftale lever vi op til det, de britiske vaelgere stemte for i 2016, sagde Theresa May foran indgangen til sin embedsboli­g i Downing Street.
FOTO: RITZAU SCANPIX Pyha, så nåede vi så langt – Med denne aftale lever vi op til det, de britiske vaelgere stemte for i 2016, sagde Theresa May foran indgangen til sin embedsboli­g i Downing Street.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark