Ekstra Bladet

Historisk kaos i Sverige

-

Aldrig er det sket før, at en statsminis­ter udpeget af Riksdagens formand er blevet stemt ned i Riksdagen.

Dermed skrev Ulf Kristersso­n sig ind i de svenske historiebø­ger for en kedelig bedrift, da 195 ud af Riksdagens 349 medlemmer trykkede på den røde knap foran dem cirka kl. 9.30 i går.

Sverige har ellers siden 9. september vaeret uden en regering, efter at Stefan Löfven fra Socialdemo­kraterna fik et flertal imod sig ved den første samling i Riksdagen.

– Man kan sige, at det er de samme partier, der var med til at vaelte Löfven, der nu har stemt imod Ulf Kristersso­n som statsminis­ter. Men man skal ikke se valget her som for eller imod Kristersso­n, men som for

Et nyvalg er helt sikkert rykket taettere på

eller imod Sverigedem­okraterna (SD), siger Drude Dahlerup, professor emerita i statskunds­kab ved Stockholms Universite­t.

I opløsning

Med onsdagens afstemning, er der nu dybe spraekker i den borgerlige blok kaldet ’alliansen’, der består af Centerpart­iet, Moderatern­a, Kristdemok­raterna og Liberalern­a, og det varsler en helt ny situation i svensk politik.

– Et nyvalg er helt sikkert rykket taettere på. Og Annie Lööf var ude at sige,

 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? Politisk nedturUlf Kristersso­n, formand for det det borgerlige parti Moderatern­a, måtte i går indkassere et ventet, men smertefuld­t nederlag.
FOTO: RITZAU SCANPIX Politisk nedturUlf Kristersso­n, formand for det det borgerlige parti Moderatern­a, måtte i går indkassere et ventet, men smertefuld­t nederlag.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark