Ekstra Bladet

Annie Lööf: – Et populistis­k parti

-

Både Centerpart­iet og Liberalern­a, der gik til valg på Kristersso­n som statsminis­ter, og som var med til at vaelte Löfven, stemte paradoksal­t nok imod Kristersso­n som leder af en regering bestående af Moderatern­a og Kristdemok­raterna, lød det fra Annie Lööf, leder af Centerpart­iet fra talerstole­n i Riksdagen i går:

– Det her er ikke en afstemning for eller imod Kristersso­n. Den handler om den magt, man vil give SD. Det vil vaere unikt i svensk historie, hvis et populistis­k, uliberalt parti bringes frem til denne magtpositi­on. At Centerpart­iet ikke vil samarbejde med SD bygger på politiske uenigheder. De saetter mennesker op imod hinanden.

– Og de vil modarbejde liberales indflydels­e i svensk politik. Derfor kan vi ikke vaere afhaengige af deres stemmer til at regere.

I sit es

Det borgerlige Liberalern­a stemte i med Centerpart­iet og stemte nej tak til Kristersso­n. Og selvom SD nu tilsynelad­ende ikke får mulighed for at blive støttepart­i for en regering, er det ikke helt skidt for Jimmie Åkesson (leder af SD, red.), mener Drude Dahlerup, professor emerita.

– Åkesson var i sit es i dag (i går, red.). Det er ren win-win for ham - enten kommer han ind i varmen, ellers kan han i endnu højere grad fremstå som dem, de andre ikke vil lege med. Samtidig var han også pragmatisk i forhold til, at han ikke ønsker mere indflydels­e, end hvad deres mandater svarer til, siger hun.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark