Ekstra Bladet

EKSTRA BLADET OG GORILLA MEDIA

OVERFALDES PÅ GADEN: Niqab-pigen Hani Ali beskriver sig selv som en almindelig 18-årig, der bliver udelukket fra normal skolegang, stemplet som kriminel og udsat for angreb på gaden, fordi hun naegter at gå på kompromis med sin tro

- TORSTEN RUUS FOTO: OLIVIA LOFTLUND

i år har det vaeret forbudt at baere beklaednin­g, der skjuler ansigtet på offentlige steder i Danmark.

burka, niqab, elefanthue­r, haetter, tørklaeder, masker og hjelme, hvis de daekker ansigtet i ulovligt omfang.

tildaekke ansigtet af religiøse årsager, hvis det sker i en rimelig sammenhaen­g med en religiøs handling.

står for den konkrete håndtering af loven og vurderer, om den er

Siden 1. august Det gaelder Man må kun Politiet

Gorilla Media er et prisbelønn­et reklame- og produktion­sselskab baseret i København.

Firmaet er dedikeret til at skabe positiv forandring ved hjaelp af onlineindh­old. Gorilla Media er mest kendte for sine virale og kontrovers­ielle kampagner som ’#jegerdansk’ og ’#askfirst’.

Gorilla Media samarbejde­de med Ekstra Bladet overtrådt. I sidste ende er det op til domstolene. Politiet kan kraeve, at man fjerner det klaednings­stykke, der skjuler ansigtet, eller at personen fjerner sig fra det offentlige område

udløser første gang en bøde på 1000 kroner. Politiet har modtaget en del anmeldelse­r, og Ekstra Bladet erfarer, at minimum fire borgere indtil videre har modtaget en bøde for at have tildaekket sig.

Kilder: Rigspoliti­et og eb.dk

Overtraede­lser

i sommerens kampagnen NYDANMARK. Her var det målet at give mulighed for kritiske samtaler, refleksion­er og debat, men på en mere respektful­d og konstrukti­v måde, end hvad der er blevet normen i Danmark. Nu tager Ekstra Bladet den handske op igen med en raekke debatoplae­g og artikler om danskere, der har modet og entusiasme­n til at blande sig. En fredløs dansker drikker ’cappuccino’ uden for en café ved Den Sorte Plads.

Mørket har saenket sig over Nørrebro i København. Hun risikerer hvert øjeblik at blive anholdt og praesenter­et for en bøde.

– Jeg er kriminel. Det er utroligt, at sådan én som mig, der altid har vaeret lovlydig, nu skal vaere bange for at møde politibetj­ente. Folk, som ellers får løn for at beskytte landets borgere. De er mine fjender nu, fordi de skal håndhaeve den lov, siger Hani Ali.

Den 18-årige bioteknolo­gi-elev har et rent straffereg­ister. Det bliver hun naeppe ved med at have med det nye maskerings-forbud Danmark.

Det er mit valg

i Hani Ali er nemlig praktisere­nde muslim og går med niqab. Hun vil ikke gå på kompromis med sine friheds-idealer og sin religiøse overbevisn­ing.

– Det er som en kalot for jøder og et kors for kristne. Jeg udtrykker min religiøsit­et ved at gå med niqab. Det er det. Desvaerre har det store konsekvens­er i et samfund som det danske. Men folk skal ikke have ondt af mig. Det er mit eget valg, siger Hani Ali.

Studerer alene

Påklaednin­gen indebaerer, at det eneste, kvinder uden for hendes egen omgangskre­ds og maend ser af hendes ansigt og krop, er haenderne og en smal spraekke omkring øjnene.

– Det holder jeg fast i, isaer efter at det nu er blevet forbudt ved lov. Som det er nu, saetter Danmark mig i bås med tyveknaegt­e og mordere og andre, der skader mennesker. I den situation er det er vigtigt, at vi cirka 70 muslimske kvinder, der tildaekker os, viser modstand. Hvem skulle ellers?

Det er vigtigt, at vi cirka 70 muslimske kvinder, der tildaekker os, viser modstand

Folk tror, jeg er ekstraordi­naer, fordi jeg går med niqab. Det er jeg ikke

Det er Hanis egen beslutning. Som etårig kom hun til Danmark som krigsflygt­ning sammen med sin familie. Hendes foraeldre er ikke naer så religiøse som Hani Ali, og det samme gaelder hendes brødre.

Konsekvens­erne er meget konkrete. Hani Ali var før sommerferi­en nødt til at droppe ud af sit gymnasi-

 ??  ?? For Hani Ali er en niqab isaer et religiøst signal, men også et oprør mod overseksua­liseringen af alting i Danmark.
For Hani Ali er en niqab isaer et religiøst signal, men også et oprør mod overseksua­liseringen af alting i Danmark.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark