Ekstra Bladet

Regeringen og DF vil frede erhvervssk­olerne fra besparelse­r

- MATHIAS GLISTRUP

De danske erhvervssk­oler kan efter alt at dømme ånde lettet op efter flere års økonomisk tovtraekke­ri med staten.

Det udskaeldte ompriorite­ringsbidra­g, der siden 2014 har pålagt en lang raekke statslige institutio­ner at spare to procent på deres budgetter hvert år, ser ud til at vaere fortid for erhvervssk­olerne.

Allerede fra naeste år vil skolerne slippe for den omdiskuter­ede økonomiske finte. Det er regeringen og Dansk Folkeparti blevet enige om i forbindels­e med finanslovs­forhandlin­gerne.

- Vi har behov for mennesker, der kan bruge både hovedet og haenderne. Det skaber vaekst og nye job, som vi har brug for, siger finansmini­ster Kristian Jensen (V) ifølge mediet BygTek.dk.

Tiltaget skal ses i lyset af regeringen­s målsaetnin­g om, at hver fjerde elev i folkeskole­n i 2020 skal tage en erhvervsud­dannelse. Det tal ligger i år kun på 19,4 procent, hvis man laver et gennemsnit på landsplan.

Erhvervssk­olerne har i flere år kaempet med pålagte besparelse­r, der ifølge interesseo­rganisatio­nen Danske Erhvervssk­oler ville risikere at udhule uddannelse­rne på laengere sigt.

Det er tidligere lykkedes hele sektoren at få udsat besparelse­rne, og så sent som i september i år lancerede regeringen et stort udspil med over 50 initiative­r, der skal styrke de danske erhvervssk­oler.

Kvaliteten er truet

At regeringen nu også vaelger at sløjfe ompriorite­ringsbidra­get vaekker stor glaede hos brancheorg­anisatione­n Dansk Håndvaerk.

- Vores medlemsvir­ksomheder tørster efter kvalificer­et arbejdskra­ft, og selv om de selv står for en stor del af uddannelse­n, mens eleverne er i praktik, er den tid, hvor eleverne er på erhvervssk­olerne, uhyre vigtig, siger direktør i Dansk Håndvaerk, Morten Frihagen ifølge BygTek.

Ifølge Louise Pihl, som er underdirek­tør i Dansk Byggeri, har de seneste års tilbageven­dende besparelse­r på de danske erhvervssk­oler vaeret med til at true kvaliteten af undervisni­ngen.

- Hvis erhvervsud­dannelsern­e

Ansvarsh. chefredakt­ør: Poul Madsen Redaktør: Mathias Gram Layout: Nini Nielsen Produceret af Ekstra Bladet i samarbejde med Media Services ApS og Media Movers Adresse: Bryggernes Plads 17, 3. 1799 Kbh. V E-mail: motor@eb.dk Telefon: 71995315 skal vaere attraktive for flere unge, kraever det, at undervisni­ngen er i top, og at der er moderne vaerkstede­r og udstyr, siger hun ifølge mediet.

 ?? FOTO: SOPHIA JULIANE LYDOLPH/RITZAU SCANPIX ?? Flere penge er på vej.
FOTO: SOPHIA JULIANE LYDOLPH/RITZAU SCANPIX Flere penge er på vej.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark