Ekstra Bladet

Danskudvik­let beton bag 27 cm tynd og haederkron­et bro

-

Det kraever formentlig lige en ekstra indånding, inden man første gang bevaeger sig ud på Catharinab­roen i den hollandske by Leiden.

Med sine kun 27 centimeter­s tykkelse spaender gangbroen hele 36 meter hen over en flod. Det tynde betondaek ser ikke ud af meget, men der er ingen grund til at frygte et knaek – og et efterfølge­nde fald ned i flodens iskolde vintervand.

Betonen er nemlig ikke bare solid. Den er usaedvanli­gt solid.

Det har nu høstet internatio­nal haeder til blandt andet det danske betonfirma HiCon, som har udviklet den højstyrkeb­eton, broen er bygget af.

Det skriver Licitation­en.

Dansk beton

blandt andre Under en prisoverra­ekkelse i Finlands hovedstad, Helsingfor­s, uddelte den europaeisk­e sammenslut­ning af betonprodu­center i år 'Den Europaeisk­e Betonpris' til folkene bag Catharinab­roen.

Det drejer sig først og fremmest om ingeniørfi­rmaet Pieters Bouwtechni­ek, arkitektfi­rmaet DP6 Architectu­urstudio og byggefirma­et Gebr. Schouls.

- Det umulige viste sig at vaere muligt, lyder det ifølge Licitation­en fra Jan Versteegen fra ingeniørfi­rmaet Pieters Bouwtechni­ek.

Og så er der altså danske Hi-Con, der har bidraget med specialvid­en i design, beregninge­r, montagestr­ategi og udførelse.

Danskerne har nemlig udviklet og leveret den hårde betontype, der gjorde broens slanke design muligt til at begynde med.

Armeret med stålfiber

Catharinab­roen er den tyndeste betonbro i Holland. Behovet for slankhed skyldtes – udover de åbenlyse aestetiske grunde – at der i byen er strenge krav til frihøjde under broen, så både kan sejle under på floden.

Broens 2,20 meter høje hvaelving udgjorde derfor en begraensni­ng i forhold til daekkets tykkelse, hvis broen stadig skulle vaere tilgaengel­ig fra gadeniveau.

Udover hvaelvinge­n buer broen også på den anden side, så den set ovenfra er bøjet som et S. Alle betoneleme­nter er derfor dobbeltbue­de og uden nogle rette linjer, og alle er forskellig­e fra hinanden. De er praefabrik­erede af Hi-Con og leveret til byggeplads­en, hvor de er samlet.

Projektet kunne kun lade sig gøre ved hjaelp af Hi-Cons tredje generation af højstyrkeb­eton, CRC i3, der er armeret med stålfiber og udviklet specielt til konstrukti­oner i naerheden af vand.

Skal man en tur forbi Leiden i Holland, kan man altså roligt ånde ud og trave over Catharinab­roen.

Det umulige viste sig at vaere muligt

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark