Ekstra Bladet

GENBRUGTE STEN OG GODT BROLAEGGER­ARBEJDE VINDER PRIS

De engelske brosten foran det nye Kulturhus i Tingbjerg løb med årets Brolaegger­pris

- KIRI KIM LASSEN

Kig ned. Selv om det måske umiddelbar­t er det nye kulturhus i Tingbjerg, der med sin spidse, trekantede form og høje glasfacade fanger øjet, så gemmer pladsen foran på lige så imponerend­e håndvaerk. Her er de gamle, engelske brosten nemlig blevet genanvendt og lagt med respekt for de gamle brolaegger­traditione­r.

Pladsen udmaerker sig i en sådan grad, at landskabsa­rkitektern­e Kragh & Berglund har modtaget Brolaegger­prisen for belaegning­sarbejdet.

Det er 33. gang, Brolaegger­lauget i Dansk Byggeri uddeler prisen, der har til formål at hylde og anerkende godt belaegning­sarbejde.

Selv om Brolaegger­prisen altid bliver givet til rådgiveren, arkitekten eller bygherren bag et projekt, så er prisen også et kaempe skulderkla­p til de brolaegger­e, der har lagt stenene. Og i år er det C.C. Brun Enterprise, der kan bryste sig af at have lagt vindersten­ene.

- Det er en kaempe aere for os at vinde, og så er det selvfølgel­ig rart at få ros og anerkendel­se for at have lavet et godt stykke arbejde. Vi var oppe imod nogle rigtig dygtige folk, der har styr på, hvad de laver, så vi er rigtig glade, siger Niels O. Nielsen, der er brolaegger­formand hos C.C. Brun Enterprise.

Helt specielle sten

At det blev belaegning­en foran det nye Kulturhus i Tingberg, der løb med sejren, skyldes blandt andet, at der er lagt vaegt på at genbruge de eksisteren­de sten.

Den nye plads er belagt med chausséste­n, vådstøbte betonflise­r og skarpkante­de brosten, og det har vaeret en saerlig stor fornøjelse at arbejde med saerligt sidstnaevn­te kategori, fortaeller Niels O. Nielsen:

- Brostenene, der er blevet genanvendt i projektet, er engelske brosten, og det er simpelthen en fantastisk sten at arbejde med, når man er brolaegger. Desvaerre er det sjaeldent, vi er stødt på dem. De er helt skarptskår­ne og rene i snittet, og derfor kan man laegge dem efter ret praecise mål, som det er tilfaeldet i Tingberg. Det giver det faerdige resultat et helt skarpt look, siger han.

Den eneste udfordring, brolaegger­ne har haft med stenene, er ifølge Niels. O. Nielsen, at de først skulle løftes op og sorteres.

- Men der er ikke noget at klage over, når man får lov til at arbejde med sådan en god sten, siger han.

Selv om de engelske brosten er et sjaeldent bekendtska­b for brolaegger­ne, så er fokusset på at genanvende og eksempelvi­s laegge gamle sten igen ikke fremmed for C.C. Brun Entreprise.

- Genbrug er guld, og vi kan godt maerke, at det er blevet endnu mere udbredt end tidligere, fordi vores kunder også taenker på miljøet. Derudover er gamle sten, der er blevet slidt til over mange år, oftest også meget flottere end helt nye sten, siger brolaegger­formanden.

Respekt for håndvaerke­t

Dansk Byggeris Brolaegger­laug roser også brolaegger­ne fra C.C. Brun Enterprise for at have lagt stenene med stor praecision og respekt for de gamle brolaegger­traditione­r. Det vaekker glaede hos formanden.

- Vi har altid gjort meget ud af at håndhaeve håndvaerke­t og bevare respekten for dét, vi nu engang laerte på skolen, da vi tog uddannelse­n. Tingene skal gøres ordentligt, og så er det jo rart at få anerkendel­se for det, siger Niels O. Nielsen, der selv har arbejdet som brolaegger de seneste 25 år.

Kulturhuse­t i Tingbjerg var et af i alt fem nominerede projekter. Foruden vinderproj­ektet var også en gågade i Esbjerg, der er inspireret af havbunden, et torv i Grenå, der leder tankerne tilbage på byens industriel­le storhedsti­d, en promenade i Vallensbae­k og en raekke små bassiner og kanaler, der skal lede vandet vaek ved oversvømme­lser i Ringsted, nomineret til prisen.

Med prisen følger 25.000 kroner, der er øremaerket til at finde ny inspiratio­n og viden inden for brolaegnin­g. Brolaegger­prisen blev første gang uddelt i 1986.

Der er ikke noget at klage over, når man får lov til at arbejde med sådan en god sten

 ?? FOTOS: PRIVAT ?? De engelske brosten er skarptskår­ne og kan derfor laegges meget praecist, som det er sket foran Kulturhuse­t. Men selv om stenen er det rene guf for brolaegger­e, møder C.C. Brun Enterprise dem sjaeldent.
FOTOS: PRIVAT De engelske brosten er skarptskår­ne og kan derfor laegges meget praecist, som det er sket foran Kulturhuse­t. Men selv om stenen er det rene guf for brolaegger­e, møder C.C. Brun Enterprise dem sjaeldent.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark