Ekstra Bladet

TEST: EN GOD ARBEJDSHAN­DSKE SKAL FØLES SOM ET EKSTRA LAG HUD

Vi har testet 10 arbejdshan­dsker for at finde ud af, hvad der gør en god handske – og i de fleste tilfaelde kan man ikke nøjes med et enkelt par

- MATHIAS GRAM

Våde presenning­er, gipsvaegge eller mørtel. Uanset hvad man har i haenderne i løbet af sin arbejdsdag, så kan det i de kommende måneder blive nødvendigt med handsker.

De meget forskellig­artede opgaver, som håndvaerke­re kan stå overfor, betyder dog også, at man bliver nødt til at taenke sig om, før man river et saet handsker ned fra hylden – for der findes ikke én handske, der er lige god til det hele.

Er man eksempelvi­s pladsmand på byggeplads­en med ansvar for, at materialer­ne er til rådighed, og at der er ryddeligt, så kan det vaere en god idé med en foret og vandtaet handske.

Samme type vil til gengaeld blive for tyk og uhandy for ham, der saetter gipsplader op i hastigt tempo og har brug for at saette streger på gipsen engang imellem, mens jord- og betonarbej­deren har brug for en helt tredje og mere hårdfør handske, der kan holde til at arbejde med skaerver og mørtel.

Derfor indgår der også en raekke forskellig­e bud på arbejdshan­dsker i denne test. Fem producente­r er blevet bedt om at sende ét par handsker, der for de fleste håndvaerke­re vil vaere gode til at have med på byggeplads­en på kolde dage, og ét par, der egner sig til at arbejde med vaerktøj.

Fortolknin­gerne af, hvad der gør en god handske inden for de to kategorier, er vidt forskellig­e, påpeger tvtømrer Casper Kjerumgaar­d. Han har testet handskerne gennem halvanden uge, og i hans øjne er valget af handsker lige så vigtigt som vaerktøj.

- Mine haender performer bedre, når jeg pakker dem ind i en handske – og det er lige fra en lillebitte tynd model til en tykkere handske, når det er rigtig koldt. Jeg kan maerke, at jeg bliver gladere, og at jeg i sidste ende også får lavet et bedre stykke arbejde, siger han og tilføjer:

- Ligesom man bruger tid på at vaelge rundsav eller boremaskin­e, så bør man gøre det samme med handskerne. Det betaler sig.

Minimum to par handsker

De tynde vaerktøjsh­andsker, som ofte fås i byggemarke­derne for under 50 kroner, er populaere blandt danske håndvaerke­re. Tre af handskerne i testen er af den traditione­lle, tynde slags, og de har flere fordele, mener Casper Kjerumgaar­d.

- De kan klare fugt, de er tynde, de generer ikke, og jeg kan stadig bruge mit vaerktøj og skifte bits uden at skulle have dem af, siger han.

De bedste vaerktøjsh­andsker er ifølge tv-tømreren dem, der føles som at tage et ekstra lag hud på. Det gør dem velegnede til mere finmotoris­k arbejde, og Casper Kjerumgaar­d går så langt som til at kalde de tynde handsker for det taetteste, danske håndvaerke­re kommer på en allround-handske.

De kommer dog stadig til kort, når det bliver rigtig koldt.

- Der er handskerne ikke nogen af i testen, der rammer plet på alle parametre og får toppoint i design, udformning og beskyttels­e, men de tre tynde vaerkstøjs­handsker kommer taet på, siger han.

Mine haender performer bedre, når jeg pakker dem ind i en handske

Ifølge tv-tømreren bør man derfor som minimum have to par handsker med sig på arbejde, og nummer to

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark