Ekstra Bladet

GODE RÅD TIL SIKKERHED PÅ BYGGEPLADS­EN

Den danske vinter byder på masser af farer for håndvaerke­re, men følger du ekspertern­es råd, kan du undgå de slemme straek og braek

- PERNILLE OBELITZ

Vejret er omtrent så omskifteli­gt i Danmark som situatione­n i Mellemøste­n.

Derfor er det vigtigt at passe på sig selv, når man som håndvaerke­r faerdes på byggeplads­erne.

Hvert år modtager Arbejdstil­synet en lang raekke anmeldelse­r om usikkert arbejdsmil­jø, og en stor del af dem bliver givet i vinterhalv­året.

En af årsagerne kan vaere kulde, vind, regn og slud, der både påvirker underlaget, man går på, stilladser­ne og ikke mindst det elvaerktøj, man bruger.

Mette Møller Nielsen er arbejdsmil­jøchef hos Dansk Byggeri, og hun bruger det meste af sin tid på at rådgive arbejdsgiv­erne i at skabe et sikkert arbejdsmil­jø hele året rundt.

Det er altid arbejdsgiv­eren, der er ansvarlig for, at byggeplads­en er sikker at faerdes på – men det betyder ikke, at man som menig håndvaerke­r ikke skal vaere opmaerksom på sine omgivelser.

Pas på håndvaerke­rnumse

Det første, man ifølge Mette Møller Nielsen skal sikre sig, er, om man har fast grund under fødderne.

Underlaget kan for eksempel blive glat, hvis temperatur­en bevaeger sig ned under frysepunkt­et i løbet af eftermidda­gen.

- På en byggeplads skal der altid saltes eller gruses, hvis der er glat, og så skal alle selvfølgel­ig have sikkerheds­sko på, siger arbejdsmil­jøchefen og tilføjer:

- De typiske skader sker, når man skrider på underlaget, og dermed får et slemt straek eller knaek i kroppen, når man forsøger at undgå at falde. Det kender vi alle sammen til.

Derudover skal man ifølge Mette Møller Nielsen passe på det, hun kalder for 'builders bum'.

- Om vinteren er det en rigtig god idé at baere varme overalls, sådan at du undgår at blive kold fra laenden og ned – et faenomen, som populaert Sneen skal ryddes Byggeplads­en bør altid vaere ryddet for sne og derefter gruset. Det er isaer vigtigt at fjerne sneen, før den bliver til smeltevand, og din chef bør have området ryddet, før du møder på arbejde. Luk bygningen til

Du skal vaere beskyttet mod kulde og traek, når du arbejder, og derfor bør alle eventuelle bygningsåb­ninger lukkes hurtigst muligt. Det hjaelper også med at holde på den eksisteren­de varme, så du ikke bliver for kold under arbejdet. kaldes 'builders-bum' (håndvaerke­rnumse, red.). En kold laend giver nemlig ofte laendesmer­ter, siger hun.

Rapporter til chefen

Hvis du skal bruge vinteren på en byggeplads, kan det Taend lyset

Byggeplade­n skal vaere kraftigt belyst, og alle elektriske anordninge­r skal desuden vaere dirigeret vaek fra arbejdet. Ledninger skal også vaere daekket ind og gerne haengt op, så man ikke snubler i dem.

Daek stilladset ind

Hvis du ofte arbejder på et stillads, så hold øje med, om de er daekket til. Er det ikke tilfaeldet, så er du ikke tilstraekk­eligt beskyttet mod vind og vejr.

Sig nej til pløre

Pløre er svaert at undgå på en vintervåd byggeplads, men også farligt at faerdes i. Derfor har din arbejdsgiv­er ansvar for at få vandet afledt, når sneen falder, eller regnen skyller ned. Saet tag over taget Bygningen, der arbejdes på, bør overdaekke­s. På den måde bliver du ikke påvirket af vejret og kan fortsaette arbejdet uden at blive afbrudt.

Sikring af faerdselsa­realer Du skal kunne faerdes uden risiko for skrid og fald, og derfor skal der laves sikre faerdselsa­realer på byggeplads­en.

De typiske skader sker, når man skrider på underlaget, og dermed får et slemt straek eller knaek

Kilde: Branchefae­llesskabet for Arbejdsmil­jø i Bygge og Anlaeg

Om vinteren er det en rigtig god idé at baere varme overalls

 ?? ARKIVFOTO: ANDERS BROHUS ?? Det første, man ifølge arbejdsmil­jøchef i Dansk Byggeri, Mette Møller Nilesen, skal sikre sig, er, om man har fast grund under fødderne.
ARKIVFOTO: ANDERS BROHUS Det første, man ifølge arbejdsmil­jøchef i Dansk Byggeri, Mette Møller Nilesen, skal sikre sig, er, om man har fast grund under fødderne.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark