Ekstra Bladet

DET AMERIKANSK­E ALTERNATIV: EN NY VAEDDER GØR SIN ENTRÉ I FÅREFLOKKE­N

RAM 1500 er en arbejdsbil i amerikansk forstand, der udfordrer sine konkurrent­er i den boomende pickup-klasse på muskelstyr­ke, alsidighed og karisma

- MATHIAS GRAM

De ventende fodgaenger­e traeder instinktiv­t et skridt tilbage fra kantstenen ved lyskrydset.

Mod dem kommer den knap seks meter lange RAM 1500 pickup, der breder sig over det meste af den smalle vejlensisk­e midtbypass­age og fylder luften med en dyb og inciterend­e brummen.

Lyden stammer fra bilens aerkeameri­kanske 'Hemi V8'-motor, og den reflektere­r sig på husfacader­ne, efterhånde­n som den 2,5 ton tunge pickup får møvet sig gennem passagen.

Hverken bil eller lyd hører sig på nogen måde hjemme i omgivelser­ne, men RAM 1500 er ikke desto mindre landet her som et muskelstae­rkt alternativ i den voksende klasse for pickupper.

RAM er et amerikansk pickup- og varebilsma­erke, der er ejet af FCA-koncernen, men det er ikke ensbetyden­de med, at man kan finde bilen hos den lokale Fiatforhan­dler.

Den danske importør hjemtager nemlig ikke de store, amerikansk­e pickupper, men det gør til gengaeld Allan Simonsen fra eCAR i Randers. Og her maerker man, at biltypen er blevet mere populaer.

- Vi oplever stigende efterspørg­sel på pickuppern­e. Det er et godt produkt, i forhold til at vi jo snakker om varebiler. Producente­rne ved godt, folk vil have luksus, så der bliver haeldt markant mere udstyr i dem i dag end for bare 10 år siden. Det gaelder også hos RAM, siger Allan Simonsen.

Større muller

Testbilen er den nylancered­e 2019-model, som herhjemme skal konkurrere med mere etablerede pickupper som Volkswagen Amarok, Toyota Hilux og Mercedes-Benz XKlasse.

Amerikaner­en løber med sin V8-motor og righoldige 'Laramie'-udstyrstri­m op på 449.000 kroner uden moms – godt 37.000 kroner mere end Mercedes X-Klasse med det mest omfattende udstyrstri­m og den største V6-motor på programmet.

Til gengaeld giver RAM 1500 adgang til flere kraefter end både Amarok og X-Klasse. Mens de to tyskere begge leverer 258 dieselhest­e, yder den amerikansk­e benzinV8'er 395 hestekraef­ter.

Ifølge Allan Simonsen er det isaer behovet for store traekkraef­ter, der driver folk til at vaelge en amerikansk pickup. Hans kunder er typisk håndvaerke­re, der bruger en Audi Q7 eller en Mercedes-Benz ML-firehjulst­raekker til at traekke en trailer, men som nu kigger sig om efter en endnu mere alsidig bil.

- Pickuppen har jo den luksuskabi­ne, de er vant til, og så giver den yderligere mulighed for at have en saek cement eller en blandemask­ine med på laddet, når man kører på byggeplads­en, siger han og tilføjer:

- Og så kan den traekke. Bilerne er typisk bygget til at traekke syv-otte ton i USA, så når vi herhjemme siger maks 3500 kilo, så kan man vaere sikker på, at den klarer det.

En langtursvo­gn

Tilbage på de vejlensisk­e midtbygade­r er vi nået til den naeste prøvelse; at parkere. Bilens størrelse og tårnhøje frontparti gør det svaerere at regne ud, hvor taet man er på en mur eller en anden bil, og selv om bilen har bakkamera, kraever det tilvaennin­g og øvelse at placere bilen korrekt – den kan kun lige vaere i de små, danske pbåse.

Vi laegger derfor byen bag os og drejer ned ad tilkørsels­rampen til motorvejen. Rampen er fri, og med et hårdt tryk på speederped­alen saettes en naermest eksplosiv forvandlin­g i gang.

Automatgea­ret hopper ned i gear, og bilen, der for et øjeblik siden kørte forholdvis stilfaerdi­gt gennem bygaderne, springer nu fremad med så stor kraft, at man bliver trykket tilbage i saedet.

RAM 1500 flytter gerne sine 2,5 ton fra 0 til 100 km/t. på lige over seks sekunder, hvis den bliver bedt om det.

På motorvejen falder pickuppen til ro. Bulderet fra V8motoren forstummer, men erstattes ikke i naevnevaer­dig grad af vind- eller rumlestøj. Størrelsen, der vakte problemer i byen, er her med til at gøre bilen til en komfortabe­l, amerikansk flyder, der ligger stabilt på vejen og giver føreren et stort overblik over omgivelser­ne.

ECAR-forhandler­en i Randers er en af bare to i Danmark, der samarbejde­r med den officielle europaeisk­e importør af Dodge, Ram og Chrysler, AGT Europe. Det betyder, at man ved køb af en ------------------------------------

Vi oplever stigende efterspørg­sel på pickuppern­e

Bilerne er typisk bygget til at traekke syv otte ton i USA

 ?? FOTOS: MATHIAS GRAM ?? Den 2,5 ton tunge amerikansk­e pickup RAM 1500 skal konkurrere med populaere europaeisk­e biler som VW Amarok og Mercedes-Benz X-Klasse.
FOTOS: MATHIAS GRAM Den 2,5 ton tunge amerikansk­e pickup RAM 1500 skal konkurrere med populaere europaeisk­e biler som VW Amarok og Mercedes-Benz X-Klasse.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark